Abdi Nageeye wint NN Marathon Rotterdam opnieuw in Nederlands record: ‘Ik won ook voor Kelvin’

Abdi Nageeye (35) heeft net als twee jaar geleden de NN Marathon Rotterdam op zijn naam geschreven. Evenals in 2022 gaf hij de zege extra glans met een verbetering van zijn Nederlands record (2.04.45). Zijn toptijd stond op 2.04.56. Nageeye kroonde zich op de Coolsingel bovendien voor de vijfde keer tot nationaal kampioen. Nageeye liet na afloop weten onderweg gedacht te hebben aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Bij de vrouwen prolongeerde ook Anne Luijten haar titel (2.28.47). Rotterdam organiseerde voor de tweede achtereenvolgende keer de NK.

,,Het was mijn makkelijkste marathon tot nu,’’ zo bejubelde Nageeye zijn triomf, nadat hij de slotfase vrij eenvoudig had afgerekend met de Ethiopiërs Amedework Walelegn (2.04.50) en Birhanu Legese (2.05.16). Kenneth Kipkemoi, de Keniaanse winnaar in 2018 en opnieuw een van de favorieten, eindigde als vierde in 2.05.43.

Kelvin Kiptum

Nageeye: ,,Toen we met zijn vieren liepen, dacht ik: nu Kelvin Kiptum er niet bij is, moet Kipkemoi of ik als eerste eindigen, want wij stonden het dichtst bij hem. Ik heb dus ook voor Kelvin gewonnen.’’

Vooraf werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Kiptum, de wereldrecordhouder (2.00.35) die eerder dit jaar bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Het was de bedoeling dat de Keniaan bij de NN Marathon Rotterdam als eerste atleet onder de twee uur zou duiken. Alle deelnemers kregen een textielsticker met ribbon die ze op hun shirt konden plakken. Startnummer 1, vorig jaar toebedeeld aan Kiptum, werd niet opnieuw uitgegeven.

Lees ook: Interview Kelvin Kiptum november 2023: ‘Ik sta iedere dag op om mijn grenzen te verleggen’ – RunningNL

Vrouwen

Bij de vrouwen zegevierde de 36-jarige Ethiopische Ashete Bekere (2.19.30), voor haar landgenote Viola Kibiwot (2.20.57) en de Keniaanse Selly Chepyego Kaptich (2.22.46).

Nederlands Kampioenschap

Behalve Nageeye en Luijten gingen de NK-medailles bij de mannen naar Stan Niesten (zilver in een pr van 2.10.10) en Tom Hendrikse (brons in een pr van 2.11.07). Bij de vrouwen eindigden Maaike van Gelder (2.35.26) en Saskia Wijnans (2.42.58) respectievelijk als tweede en derde.

Lees ook: Daan staat na hectisch jaar weer aan de start van de NN Marathon Rotterdam: ‘Hardlopen werd mijn medicijn’ – RunningNL

Lee Towers

Lee Towers zong vooraf voor de laatste keer live de marathon-hymne You’ll never walk alone. De aftredende burgemeester Ahmed Aboutaleb drukte nog eenmaal op de rode startknop. De 43ste NN Marathon Rotterdam telde in totaal 50.000 inschrijvingen waarvan 17.000 op de marathonafstand.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?