Anne Luijten en Khalid Choukoud publiekstrekkers Zevenheuvelenloop

Aan toppers geen gebrek tijdens de 38e editie van de NN Zevenheuvelenloop. Zowel bij de mannen als vrouwen keert de winnaar van afgelopen jaar terug, zowel de Oegandees Rogers Kibet als Beatrice Chepkoech staan aan de start. Namens Nederland zijn Anne Luijten, die onlangs in Amsterdam de limiet liep voor de Olympische Spelen, Khalid Choukoud en thuisloper Mike Foppen de meest in het oog springende namen.

Bij de nationale elitelopers keert Mike Foppen terug naar zijn thuishaven om een serieuze gooi te doen naar de winst. Foppen verpulverde in de zomer het Nederlands record op de 5000m met ruim 7 seconden. De snelste Nederlander ooit op de NN Zevenheuvelenloop, Richard Douma, maakt ook zijn rentree. Khalid Choukoud, die twee weken geleden net naast de olympische limiet voor de marathon greep, is al jarenlang een graag geziene loper op de heuvels en dingt dit jaar wederom mee bij de toppers.

Anne Luijten

Anne Luijten is bij de vrouwen de meest in het oog springende naam. In Amsterdam liep de Arnhemse in oktober de marathon van haar leven. Ze haalde hiermee niet alleen de Olympische limiet, maar werd ook in één klap de derde Nederlandse vrouw ooit op de klassieke afstand. Luijten neemt het op tegen onder andere Diane van Es. Sinds dit jaar is Van Es Nederlands recordhoudster op de 10km; ook bij het WK in Boedapest verscheen ze aan de start.

ANP
Kibet vs Kiplimo

Rogers Kibet wist vorig jaar met 42.08 niet alleen een toptijd neer te zetten, maar ook een persoonlijk record te lopen. Dit jaar zal Kibet echter nog een extra horde moeten overwinnen: wereldrecordhouder op de halve marathon Jacob Kiplimo. Kiplimo werd dit jaar wereldkampioen cross in het Australische Bathurst, waar hij ‘Mr. Zevenheuvelen’ Joshua Cheptegei versloeg. Ook liep Kiplimo de 6e snelste tijd ooit op de 5km – 12.41 – wat hem een van de absolute favorieten maakt.

Razendsnelle vrouwen

De Keniaanse Beatrice Chepkoech liep afgelopen jaar een PR in 47:18 bij de herfstklassieker, maar krijgt dit jaar concurrentie van Vivian Cheruiyot. De tevens Keniaanse Cheruiyot is onder andere vijfvoudig wereldkampioen en Olympisch Kampioene op de 5km. Recent heeft ze een ware comeback ingezet, waar de NN Zevenheuvelenloop de volgende topprestatie moet worden. Afgelopen maand kende ze een mooie generale, met een 5e plek op de Delhi Half Marathon.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?