Arjen Robben één van 20.000 stralende gezichten tijdens Menzis 4 Mijl van Groningen

De 36e editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen trok 20.000 deelnemers. Zij liepen het parcours van Haren naar de Vismarkt in Groningen, onder hen ook de bekendste Groninger Arjen Robben. Bij de toplopers wisten Filmon Tesfu en Sarah Lahti de winst te pakken.

De dag begon  met het nieuwe onderdeel, de Mini 4 Mijl. De kleine lopers tussen 4 en 11 jaar oud liepen een deel van het traditionele 4 Mijl route naar de finish op de Vismarkt. Na een korte warming up met de mascottes Timey en Sporty werd het startschot gegeven en liepen honderden kinderen met hun coaches naar de finish op de Vismarkt.

Wedstrijdloop en Charity Run

Tegelijkertijd stroomde Haren vol met tienduizenden 4 Mijl-deelnemers. Daar werd om 13.00 uur het startschot gegeven door Wouter Bos van Menzis voor de Wedstrijdloop en de Charity Run. Filmon Tesfu ging er met de winst vandoor. Nicolaï Saké en Tom Hendrikse vergezelden hem op het podium. Bij de vrouwen was Sarah Lahti slechts 2 seconden sneller dan Maureen Koster. Koster verbeterde haar Nederlandse record op de 4 Mijl met 5 seconden. De Belgische Lisa Rooms eindigde op de derde plek.

Arjen Robben en Erben Wennemars

Bij de Charity Run waren Arjen Robben en Erben Wennemars weer van de partij. Zij haalden met tientallen Charity Run deelnemers, en door donaties van de 4 Mijl-deelnemers, maar liefst €50.115,- op voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Robben kwam over de finish na 22 minuten en 27 seconde. Dat betekende een gemiddelde snelheid van 3:29 minuut per kilometer (ruim 17 kilometer per uur). Hij werd daarmee achtste in de eindklassering (recreatie). Robben won in de categorie mannen boven de 35 jaar. Wennemars kwam over de streep in 24:48.

De organisatie kijkt tevreden terug. “Dat de Menzis 4 Mijl van Groningen het grootste loopfeest van Noord-Nederland is was vooral op te merken aan de gezelligheid rondom het parcours. Duizenden toeschouwers stonden de deelnemers toe te juichen langs de kant. Ook het entertainment op de route zorgde voor spektakel.”

Filmon Tesfu en Sarah Lahti winnaars Menzis 4 Mijl van Groningen

Bij de mannen nam Filmon Tesfu al snel de leiding vanaf de start in Haren. Halverwege wist Tesfu een klein gat te slaan naar Nicolaï Saké op plek twee en Tom Hendrikse op plek drie. Met een tijd van 18.15 wist Filmon Tesfu de overwinning op zijn naam te zetten. Nicolaï Saké zat er kort achter en zette een tijd neer van 18.24. De derde plaats was voor Tom Hendrikse in 18.28.

Maureen Koster

Bij de vrouwen lag Maureen Koster direct aan kop. Sarah Lahti was haar grootste concurrente en halverwege was het spannend met een gelijke splittijd van 09.55. Toch wist Lahti haar concurrente in te halen en wist uiteindelijk de overwinning op haar naam te schrijven met een tijd van 19.54. Maureen Koster eindigde op de tweede plek met 19.56 en de Belgische Lisa Rooms wist de derde plek te bemachtigen met een tijd van 20.34.