Arjen Robben: van marathon tot aan de start Menzis 4 Mijl van Groningen

Na een fabelachtige voetbalcarrière heeft Arjen Robben (39) een nieuwe passie omarmd: hardlopen. Trots en in euforie voltooide de Groninger in april de NN Marathon Rotterdam binnen drie uur. Nog altijd kan hij genieten van die prestatie. Een interview over zijn competitieve karakter, liefde voor de sport en het ‘loopvermogen’ van zijn gezin, inclusief de honden Cooper en Maxi.

In de rijkgevulde prijzenkast van Arjen Robben past tussen alle eervolle onderscheidingen ook een medaille van de NN Marathon Rotterdam. Zonder de geringste twijfel heeft het voetbalicoon zijn prestatie van 16 april 2023 ingedeeld in zijn langgerekte ‘rijtje’ sportieve hoogtepunten. Want wie kan zeggen dat hij is gefinisht binnen de drie uur, in 2.58.33! “Nee, het is niet zomaar iets!” In zijn ogen verschijnt een twinkeling wanneer de gedreven Groninger vertelt over die gedenkwaardige ervaring. “Ik was na afloop echt heel blij. Als voetballer kwam ik na een avondwedstrijd moeilijk in slaap en lag ik om drie uur nog naar het plafond te turen. Dat waren beroerde nachten. Na de marathon had ik nergens last van. Het was puur nagenieten.”

Revanche op de marathon

Zijn marathondebuut verliep een jaar eerder, ook in Rotterdam, heel wat minder voortvarend. “Het laatste stuk werd een martelgang, het was een hel. Ook toen had ik die ‘sub-3’ al in mijn hoofd, maar dat was niet realistisch gezien de voorbereiding. Vijf weken voordien kreeg ik corona, was behoorlijk ziek, had koorts. Daarna heb ik me geforceerd en een paar keer te ver en te snel gelopen. Niet ideaal. Na 30 kilometer was het klaar. Ik wandelde af en toe, stond soms stil met kramp in mijn benen en moest rekken. Ik kon gewoon niet meer, ik was leeg, op. Ik had het gehaald, maar daar was alles mee gezegd.”

Zijn tijd, 3.13.40, schreeuwde om een revanche. Robben: “Erben Wennemars zegt als voormalig wereldkampioen schaatsen altijd: ‘Eens een topsporter, altijd een topsporter.’ Bij mij zit het competitieve er van jongsafaan heel erg in. Ik had ook kunnen denken, ik loop die marathon heel relaxed, in drie en een half uur, met twee vingers in mijn neus. Maar ja, zo’n tijd onder de drie uur is magisch, dat lukt niet veel mensen, nou dan ga ík het gewoon proberen. Het is een grote uitdaging. Je leeft er met een voorbereiding van drie maanden helemaal naar toe. Dan is het mooi als het lukt en je de Coolsingel opdraait terwijl je al weet dat je het gaat halen. Genieten hoor!” Rotterdam veranderde voor even in Robbendam.

Hoe is het idee ontstaan om, als oud-voetballer, van de marathon een missie te maken? “Erben moet ik hiervan grotendeels de schuld in de schoenen schuiven, hij heeft mij meegetrokken. We hadden af en toe contact, het klikte tussen ons, en toen ik stopte met voetballen kwam hij met het idee: ‘Laten we samen de marathon lopen’. Ik liep al wel geregeld, twee à drie keer in de week, maar niet gericht op schema’s. Met Erben heb ik de voorbereiding gedaan en we hebben mijn eerste marathon samen gelopen, bij de tweede was hij geblesseerd en heeft oud atleet Bram Som mij vergezeld.”

Hardlopen als voetballer

Als voetballer speelde Arjen Robben een imponerende erelijst bij elkaar sinds december 2000, toen hij als 16-jarig ventje op de fiets naar het stadion kwam om bij FC Groningen zijn eredivisiedebuut te maken. Met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München won hij onder meer twaalf landstitels. Met Bayern bovendien de Champions League, FIFA World Cup en UEFA Super Cup. Zijn totale clubscore: 614 officiële wedstrijden, 209 goals en 166 assists. Sportman van het jaar was hij in 2014 en tijdens het Voetballer van het jaar-gala in 2019 ontving hij een oeuvre award – voor onder meer 96 interlands en 37 goals voor Oranje, waarmee hij op drie EK’s en drie WK’s actief was. Niet voor niets droeg de razendsnelle vleugelaanvaller enige tijd de aanvoerdersband van het Nederlandse Elftal.

“En toch,” zo relativeert Robben, “was ik als kind meer een sporter dan een voetballer. Ik keek vroeger op tv naar alles en dat doe ik nog steeds. Ik beleefde ook veel plezier aan andere sporten. Ik was bijvoorbeeld vrij fanatiek aan het tennissen, was geselecteerd voor de bondstraining, maar op een bepaald moment moet je kiezen. Het is voetballen geworden.” Lachend: “Goede keuze geweest. Maar het bewijst wel dat ik ook andere sporten leuk vond. Ik volg nog steeds alles en kan overal over meepraten.”

Zo pikte hij vlak voor de terugreis van een Griekse vakantie op het vliegveld de ontknoping van het wereldkampioenschap wielrennen op de weg mee. Enthousiast: “Van de manier waarop Mathieu van der Poel de titel veroverde, kan ik echt genieten. Zo waanzinnig. Vallen. Opstaan. Door. Knallen! Als je dan weet wat hij ervoor heeft gedaan en dat hij de Tour de France bewust heeft gebruikt als WK-voorbereiding. Dat je aankondigt: ‘Dit is mijn dag, hier gaat het gebeuren, en dat je het dan ook waarmaakt. Ik heb veel waardering en respect voor de toppers die er staan als het moet.”

Arjen Robben bewoont een witte villa aan de rand van de stad Groningen, dicht bij Haren en Glimmen. In die groene omgeving loopt hij met plezier zijn rondjes. “Al denk je ook weleens: Tjee, vandaag heb ik er helemaal geen zin in. In de voorbereiding op de marathon heb ik af en toe mijn twee honden meegenomen: Cooper en Maxi, een labrador en een dalmatiër. Dan volgen ze me. Ze houden het goed vol, ze hebben wel eens 15, 20 kilometer meegelopen. De labrador was op een gegeven moment wel erg moe. Dan loop ik iets te lang voor ze en slapen ze daarna de rest van de dag.”

In tegenstelling tot veel voetballers heeft hij nooit een hekel gehad aan hardlopen. “Als kind deed ik ook aan hardloopwedstrijdjes mee. Ik vond het prachtig. Het competitieve zat er bij mij toen al heel sterk in. En ook in mijn voetbalcarrière wilde ik tijdens loopsessies vooraan staan. In een wedstrijd liep ik meestal tussen de 10 en 11 kilometer, bij mij waren het meestal high intensity runs, ik had veel explosieve acties. In het voetbal zien ze hardlopen als onderdeel van de training, en dan vooral de duurlopen, niet echt als iets heel positiefs. Je spreekt dan andere systemen in je lichaam, andere spiergroepen aan. Dat willen ze het liefst beperken.”

Menzis 4 Mijl van Groningen

Toen Robben jong was deed hij al geregeld mee aan de populaire Menzis 4 Mijl van Groningen. “Dat evenement is een begrip hier. Als klein ventje, ik kon nog maar net hardlopen, ben ik wel eens halverwege ingestapt om met mijn vader mee te gaan naar de finish. Ik heb me daarna zelf een paar keer ingeschreven. Eén keer, toen ik een jaar of 15 was, was ik zelfs heel snel. De tijd weet ik niet meer. Ik heb meegedaan met mijn oudste zoon, met mijn jongste zoon en de laatste editie met ons complete gezin, dus ook met mijn vrouw en dochter. Mijn vrouw Bernadien heeft vroeger aan atletiek gedaan. Ze heeft zelf eerder een marathon gelopen dan ik, dat was in München toen ik bij Bayern voetbalde. In zo’n vier en half uur, dacht ik, maar het ging haar er vooral om te finishen.’

Op zondag 8 oktober 2023 vindt de Menzis 4 Mijl van Groningen van plaats. Ook dit jaar neemt Arjen Robben weer deel. Samen met alle deelnemers zet hij zich in voor Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen. Het Jeugdfonds betaalt het lidmaatschap en eventuele sportattributen of -kleding, zodat ook kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld of geldzorgen kunnen (blijven) sporten.

Wil je het hele artikel over Arjen Robben lezen? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?