Rotterdam Marathon 2021 Foto ; Pim Ras

Bashir Abdi in 2023 opnieuw op recordjacht tijdens NN Marathon Rotterdam

Bashir Abdi keert met grootse plannen terug naar de NN Marathon Rotterdam. De Belgische toploper heeft de ambitie om op zondag 16 april 2023 het Europese record, dat hij vorig jaar op de Coolsingel met 2.03.36 op zijn naam zette, verder aan te scherpen. Abdi is ervan overtuigd dat zijn favoriete marathon hem vanwege ‘het snelle parcours, het uitbundige publiek en de voortreffelijke organisatie’ de beste mogelijkheden biedt.

Abdi (33) is toe aan zijn negende marathon, zijn vierde in Rotterdam. De geboren Somaliër greep zowel bij de WK atletiek in Eugene, dit jaar, als tijdens de Olympische Spelen in Japan (2021) de bronzen medaille. Ook in de marathon van Londen finishte hij in oktober van dit jaar als derde.

Saporro

In april eindigde Bashir Abdi bij de NN Marathon Rotterdam als vierde, nadat hij zijn boezemvriend Abdi Nageeye behulpzaam was geweest in diens geslaagde jacht op de zege en het Nederlands record (2.04.56). Nageeye op zijn beurt had een jaar eerder Abdi tijdens een bloedstollende apotheose in Sapporo op inspirerende wijze meegesleept naar het olympische erepodium, waarop hij zelf als tweede schitterde.

Europees record

Abdi, woonachtig in Gent, debuteerde in 2018 tijdens de NN Marathon Rotterdam ondanks een valpartij als achtste in 2.10.46. De beste herinneringen bewaart hij aan zijn droomrace in 2021, toen de ‘held van de Coolsingel’ triomfeerde in een Europees record van 2.03.36. Dat was een parcoursrecord en de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

Rotterdam Marathon 2021
Foto ; Pim Ras
Topmarathons

Abdi sprak eerder met het magazine RunningNL over de bijzondere belevenis in Rotterdam. “In Rotterdam viel alles op de juiste plaats: perfect marathonweer, perfecte hazen, perfecte organisatie en dicht bij huis. Ik heb verschillende topmarathons gelopen, zoals in Chicago, New York, Tokio en Londen, maar de sfeer van Rotterdam vind je nergens anders ter wereld. Niet normaal! De mensen zijn gek van de marathon. Het motto van de NN Marathon Rotterdam, ‘#DeMooiste’,  klopt helemaal,’’ aldus Abdi.

Kippenvel

Abdi geldt bij de NN Marathon Rotterdam als een publiekslieveling. Na zijn recordrace kuste hij het asfalt van de Coolsingel en sprak het publiek enthousiast toe met de woorden ‘dank je wel, Rotterdam’. “Ik heb van deze race genoten. Iedereen riep mijn naam. Kippenvel! Rotterdam is voor mij dé marathon, mijn thuismarathon,’’ zei hij na zijn  triomf.

Rotterdam Marathon 2021
Foto ; Pim Ras

Mario Kadiks, tijdelijk teruggekeerd als organisator na het vertrek van zijn opvolger Remco Barbier, is vanzelfsprekend in zijn nopjes met de aanwezigheid van Abdi: ,,Wij zullen er weer alles aan doen om Bashir Abdi optimale voorwaarden te bieden voor een snelle race. Dat doen we vanzelfsprekend ook voor alle andere toplopers en recreatieve deelnemers, in het bijzonder de deelnemers aan de bij ons teruggekeerde Nederlandse kampioenschappen. Na de grote successen van de afgelopen jaren belooft de 42e editie van de NN Marathon Rotterdam opnieuw gedenkwaardig te worden.’’

Marathons Abdi

De acht marathons van Bashir Abdi:

2018    NN Marathon Rotterdam
2.10.46 (8ste)

2019    Londen
2.07.03 (7de, Belgisch record)

2020    Chicago
2.06.14 (5de, Belgisch record)

2020    Tokio
2.04.49 (2de, Belgisch record)

2021    Olympische Spelen Tokio
2.10.00 (3de)

2021    NN Marathon Rotterdam
2.03.36 (1ste, Europees record)

2022    NN Marathon Rotterdam
2.05.23 (4de)

2022    WK in Eugene
2.06.48 (3de)

2022    Londen
2.05.19 (3de)

 

Marathonweekend

Het marathonweekend begint op zaterdag 15 april met de Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 16 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de ¼ Marathon. De start van de marathon is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur. Voor alle onderdelen geldt een gelimiteerd aantal deelnemers. Inschrijven is mogelijk via de website.

 

KWF – Ren tegen kanker


De NN Marathon Rotterdam steunt ook deze editie KWF Kankerbestrijding. Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat is het doel van KWF Kankerbestrijding. De deelnemers kunnen het verschil maken door bij inschrijving een donatie te doen en/of een actiepagina aan te maken bij KWF.

Deze editie komen de donaties ten goede aan de brug die gebouwd gaat worden tussen het Erasmus MC en het Daniel den Hoed-familiehuis.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?