Bekijk dit (korte) college over de zin en onzin van sportdrankjes

Helpen sportdrankjes je sneller over de finish te komen? Die vraag wordt beantwoord door bewegingswetenschapper Luc van Loon (Universiteit Maastricht) in een kort videocollege van de Universiteit van Nederland.

Misschien sta je dit weekend na lange tijd weer eens aan de start van een hardloopevenement of een mooie trailloop. Je hebt nu alle tijd gehad voor een goede voorbereiding in de training, maar wat doe je voor, tijdens en na de wedstrijd met je voeding? Dat is natuurlijk ook een belangrijk aspect van je voorbereiding. Het is daarbij goed om te weten of het nodig is om een sportdrankje met extra koolhydraten te nemen.

Helpen sportdrankjes?

Als je voor het schap met sportdrankjes staat dan heb je volop keuze uit allerlei smaken en kleuren. Maar een belangrijkere vraag bij dat hele assortiment is natuurlijk: helpen die zoete sportdrankjes eigenlijk wel bij je prestatie? Bewegingswetenschapper Luc van Loon van de Universiteit Maastricht gaat in een gratis videocollege van de Universiteit van Nederland dieper op in.

Verschillende energiesystemen

Hij legt in zijn korte college uit of sportdrankjes onzin zijn of juist wel zin hebben. Voor Van Loon die vraag beantwoordt duikt hij eerst nog even dieper in het menselijk lichaam, zodat je ook goed weet hoe onze spieren en de verschillende energiesystemen werken. De reserves die worden aangesproken zijn namelijk per intensiteit of duur van de inspanning anders en daar moet je je voeding ook op aanpassen. Dankzij de duidelijke en bondige uitleg van deze Maastrichtse bewegingswetenschapper weet je na ongeveer 14 minuten precies wat een sportdrankje kan betekenen voor je prestatie.

Bekijk het college hier en doe er je voordeel mee:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?