Ben jij een zoute zweter?

Met dit warme weer produceren we behoorlijk wat zweet. Met dat zweet verliezen we meteen een portie natrium (zout. Vooral bij het lopen van lange afstanden kan er zo een te kort ontstaan aan deze elektrolyte. Met als mogelijk gevolg spierkramp en/of een vermindering van je prestatie. Hoeveel je aan moet vullen om uit de gevarenzone te blijven is echter voor iedereen anders. Er zijn namelijk zoute, en minder zoute zweters.

In balans

Voor een goede werking van onze (spier)cellen is het belangrijk dat de natrium-kaliumverhouding in ons lichaam de juiste balans heeft. Wanneer je bijvoorbeeld veel zout hebt gegeten zal je meer vocht vasthouden. Dit vocht voorkomt dat de natriumconcentratie in onze cellen te hoog wordt. De concentratie natrium en kalium wordt uitgedrukt in mmol/L. Er is sprake van hypoatremie (een tekort aan natrium) als de concentratie natrium minder dan 135 mmol/L bedraagt. Na een marathon zou zo’n 13% van de lopers last hebben van een vorm van hypoatremie. Dit kan of veroorzaakt zijn door een groot verlies van natrium, of door het aanvullen van teveel water waardoor de concentratie zout in de cellen gevaarlijk daalt.

Zoute, en minder zoute, zweters

Gemiddeld is de concentratie natrium in ons zweet zo’n 43 mmol/L. Maar dit gemiddeld kent een grote variatie onder verschillende lopers. Zo is het zweet van vrouwen gemiddeld minder geconcentreerd (33.9 mmol/L versus 44 mmol/L) en zweten vrouwen bovendien zo’n 0.5 liter minder per uur dan mannen (0.5 L/h versus 1 L/h). Maar ook tussen mannen en vrouwen bestaat een groot verschil. Zo’n kwart van de lopers zweet aanzienlijk minder dan het gemiddelde, zo’n 54% zweet rondom het gemiddelde en maar liefst 20% van de lopers kan gezien worden als zeer zoute zweters. Opvallend genoeg zijn de zoute zweters vrijwel uitsluitend mannen.

Aanvullen

Voor inspanningen minder dan 90 minuten hoef je je niet al te veel zorgen te maken om een te groot verlies van natrium. Bij langere inspanningen kan het verlies aan zout, zeker bij zoute zweters, wel oplopen. Voor een zoute zweter die een marathon loopt in ongeveer 4 uu,r kan het gaan om wel 14 gram natrium. In zo’n geval volstaat het niet om alleen aan te vullen met sportdrank (waar vaak minder dan 30 mmol/L natrium aan toe wordt gevoegd). Speciale zoutcapsules kunnen in dat geval uitkomst bieden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?