Benen in de lucht: zoveel positieve effecten!

Je benen tegen de muur laten rusten lijkt een makkelijke oefening en dat is het ook. Wist je al dat dit veel voordelen heeft?

Deze oefening is supergemakkelijk. Je hoeft enkel maar een geschikte muur te vinden en op je rug te gaan liggen met je billen tegen de muur, zodat je benen recht omhoog staan (in een hoek van 90 graden met je romp). Vervolgens spreid je je armen zijwaarts (met je handpalmen omhoog) en ontspan je. Voor extra ‘rek’ op je hamstrings kan je je tenen naar je toe trekken. Als de houding niet zo comfortabel voelt, kan je iets verder van de muur gaan liggen; zo neemt de spanning op je hamstrings af.

Het is niet nodig om deze positie lang aan te houden, een vijftiental minuten volstaat. In het begin zal je het misschien al moeilijk vinden om het 5 minuten te doen, dat is normaal. Maar als je de oefening af en toe doet, zal je merken dat het steeds beter gaat en je langer ‘in positie’ kan blijven. Daarnaast zal je nog andere voordelen ondervinden:

  • De officiële yogaterm voor deze positie is ‘viparita karani’, wat ‘omgekeerd in actie’ (of: ‘gebroken kaars’) betekent. Dit helpt je om de effecten op je onderlichaam van een hele dag zitten te compenseren. Iedereen die een zittend beroep heeft, kan hier baat bij hebben.
  • Als je de oefening uitvoert binnen het half uur na je training, heeft ze het meeste effect. Dan helpt ze om afvalstoffen af te voeren. Ondertussen rek je je hamstrings en ontspan je je onderlichaam. Allemaal zeer heilzaam voor je herstel na een (zware) training.
  • Met deze oefening kan je andere ‘probleemgebieden’ herstellen. Wie een zittend beroep heeft en veel naar een beeldscherm kijkt, ervaart wel eens spanning in de nek en/of de rug. Deze ‘muurbloempositie’ kan die onaangename druk verlichten. Zo voel je je niet alleen fysiek maar ook mentaal beter!
  • Heb je een ‘kromme houding’ door veel aan je bureau te zitten? Dan moet je zeker deze oefening op je programma zetten want ze helpt je om een betere houding te krijgen.
  • Je maakt tijd voor jezelf, al is het maar 10 minuten of een kwartiertje… Je let op je ademhaling, legt je smartphone even opzij en geniet van het moment. Hierdoor creëer je rust in je hoofd, wat ook niet onbelangrijk is als je fysiek goed wil presteren.

 

Kortom, ga er eventjes bij liggen en richt je benen naar de hemel. Je zal versteld staan wat zo’n simpele oefening voor je lichaam kan doen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?