Beschermt sporten tegen de schadelijke gevolgen van alcohol?

Het merendeel van de Westerse bevolking dringt regelmatig alcohol. Tot voor kort werd matige alcoholconsumptie gezien als gezonder dan geen alcoholconsumptie. Dit is echter achterhaald: zelfs het drinken van 1 glas bier of wijn per dag doe je, als je let op je gezondheid, liever niet. Je loopt dan namelijk een hoger risico op sommige vormen van kanker, cardiovasculaire aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Geldt dit ook voor sporters? Niet helemaal, blijkt uit een gigantische overzichtsstudie.

Sporten versus alcohol drinken

Sporten en alcohol drinken zijn op sommige vlakken elkaars tegenpolen. Sport je regelmatig, dan verlaag je het risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en vroegtijdig overlijden. Drink je regelmatig, dan verhoog je juist jouw risico op deze aandoeningen. Betekent dat een sporter die regelmatig drinkt dan geen risico loopt? Een overzichtsstudie onder ruim 36.000 mensen probeerde die vraag te beantwoorden. Van de enorme groep mensen dronk 14.6% nooit alcohol en dronk 13.3% meer dan 14 (vrouwen) en 18 (mannen) consumpties per week. Ruim een kwart (27.5%) rapporteerde geen fysieke activiteit, 39.1% sportte matig (7.5 MET/uur per week) en 23.3% sportte 15 MET/uur per week of meer.

Kanker en cardiovasculaire aandoeningen

De mensen die niet sportten en veel dronken hadden, niet onverwacht, het grootste risico om vroegtijdig te overlijden en op het krijgen van kanker. Hoe minder mensen bewogen, hoe hoger hun risico op hart- en vaatziekten. Drink je en sport je, dan loop je niet minder risico op het krijgen van een cardiovasculaire aandoening. Maar het risico op het krijgen van kanker was wel verminderd wanneer mensen minimaal 7.5 MET/uur per week sportten.

Kortom, als je regelmatig drinkt doe je er goed aan ook regelmatig te sporten. Je vermindert hiermee het risico om kanker te krijgen dat ontstaat door alcohol. Het hogere risico dat drinkers lopen op hart- en vaatziekten of op vroegtijdig overlijden wordt echter door sporten niet ongedaan gemaakt. Het advies blijft: Sport en drink liever niet.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?