Afro-american athlete drinking water close up shot with lens flare in late afternoon in the woods

Bewezen: sportdrank met deze kleur doet je sneller en verder lopen

Je prestatie op een simpele manier verbeteren? Kies dan voor deze kleur van je sportdrank en haal er je voordeel uit.

Een recente studie van de University of Westminster toont aan dat dranken met een roze kleur je prestatie verbeteren. Zo stelde het team van wetenschappers een prestatieverbetering van 4,4% vast. Bovendien zorgde de roze drank er ook voor dat de deelnemers aan de studie zich beter voelden, waardoor de inspanning gemakkelijker leek.

De studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Frontiers in Nutritionis de eerste die het effect van kleurstoffen in drank op de sportprestatie onderzocht en biedt interessante inzichten voor producenten van sportdranken en de gebruikers ervan.

Voor het onderzoek werden de proefpersonen gevraagd om gedurende 30 minuten op een loopband te lopen, waarbij ze zelf hun snelheid konden bepalen, zodat ze steeds een contante inspanning leverden. Tijdens het lopen, moesten de lopers hun mond spoelen met ofwel een roze, kunstmatig gezoete drank met een laag caloriegehalte, ofwel een neutrale, kleurloze drank die ook kunstmatig gezoet was en weinig calorieën bevatte. De twee dranken waren dus dezelfde qua inhoud, maar zagen er enkel anders uit door de kleurstof. De wetenschappers kozen voor een roze kleur, omdat die in verband wordt gebracht met zoetigheid en het lichaam daardoor een inname van suiker en koolhydraten verwacht.

Placebo-effect

Studies toonden eerder aan dat je je prestatie al kan verbeteren door enkel maar je mond te spoelen met sportdrank doordat het de waargenomen intensiteit van de inspanning reduceert. De wetenschappers wilden nu nagaan of het spoelen van de mond met een roze drank hetzelfde placebo-effect zou hebben. Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers gemiddeld 212 meter verder liepen wanneer ze hun mond gespoeld hadden met de roze drank. Dat betekent dat ze hun hun snelheid met 4,4% verhoogden. Ook gaven de deelnemers aan het lopen leuker te vinden bij het drinken ervan.

“De invloed van kleur op de sportprestatie werd al eerder bestudeerd, van het effect van de kleur van onze sportoutfit tot de impact ervan op onze hormonen en spierkracht”, aldus Dr. Sanjoy Deb, co-auteur van de studie. “Daarnaast krijgt de kleur op gastronomisch vlak ook veel interesse. De bevindingen van dit onderzoek combineren nu deze gastronomie met sportvoeding. De toevoeging van een roze kleurstof aan een kunstmatig gezoete oplossing verbeterde niet alleen de perceptie van zoetigheid, maar verbeterde ook het gevoel van plezier, de gekozen loopsnelheid en loopafstand.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?