Bowls for breakfast

Ze zijn niet alleen supergezond en licht verteerbaar, maar ook gewoon een feest om je dag mee te starten: de smoothie bowls. Wij inspireren je met twee kleurrijke recepten boordevol vitaminen die je een innerlijke boost zullen geven. En bovendien … beide klaar in no-time! Opstaan wordt vanaf nu een heel stuk leuker.

Smoothie bowls zijn onwijs simpel om te maken en je kan er eindeloos mee variëren: een dikkere of dunnere structuur door meer of minder zuivel, de onbeperkte keuze uit fruit- en groentesoorten of de optie om extra ingrediënten zoals agavesiroop, honing of havermout toe te voegen. Daarnaast kan je elke bowl nog van een geheel andere touch voorzien dankzij de talrijke mogelijkheden aan toppings.

Last but not least: smoothie bowls zijn gewoonweg het perfecte ontbijt voor actievelingen omwille van hun mooie combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar misschien wel even belangrijk: je werkt er een hele portie antioxidanten mee naar binnen!

Blue banana bowl

Spirulina is een waar powerfood. Naast belangrijke voedingsstoffen als calcium, magnesium en ijzer mag deze blauwgroene zoutwateralg zich – met een concentratie van liefst 60% – kronen tot koningin van de eiwitten. Er bestaan momenteel geen voedingsmiddelen die hoger scoren op het vlak van proteïne. Bovendien geeft dit superfood je smoothie bowl meteen een leuk en fris kleurtje.

*Spirulina is verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels of online.

Ingrediënten:

• 2 (over)rijpe bananen
• 100 – 200 ml amandelmelk, afhankelijk van hoe dik je de smoothie bowl wil

Toppings:
• 1 kiwi
• verse blauwe bessen en/of bramen
• 1 à 2 el geraspte kokos
• een klein handje walnoten

Bereiding:

• Snijd de banaan in grove stukken.
• Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde massa. Schenk het blauwe papje in een ontbijtkom.
• Schil de kiwi en snijd deze in stukjes of halve plakjes, hak de walnoten fijn en verdeel samen met de verse blauwe bessen en/of bramen en geraspte kokos over de bowl.

Variatietip!

Vervang de amandelmelk door magere (Franse) kwark voor een variant met extra eiwitten.

Purple peanut bowl

Pitaya of drakenvrucht is uiterst gezond. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat de aanwezige antioxidanten een positieve invloed hebben op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Het lichtzoete vruchtvlees is rijk aan koolhydraten, calcium en vitaminen, waaronder B1 en C. Pitaya is uiterst geschikt bij een zomerse salade, citroensorbet of – jawel – in deze overheerlijke ontbijtsmoothie.

*Pitaya is verkrijgbaar van december tot maart en tijdens de zomermaanden bij verschillende supermarktketens.

Ingrediënten:

• 200 g magere (Franse) kwark
• 150 g (bevroren) blauwe bessen
• 1 (over)rijpe banaan
• 20 g havermout
• Optioneel: 50 ml plantaardige melk indien je de smoothie bowl minder dik wil

Toppings:
• enkele kleine pitaya’s
• verse blauwe bessen
• 1 à 2 el geraspte kokos
• een klein handje amandelen en ongezouten pinda’s

Bereiding:

• Snijd de banaan in grove stukken en doe ze samen met alle overige ingrediënten (de magere kwark, blauwe bessen en havermout) in een blender. Mix tot een glad geheel.
• Schenk de paarse smoothie in een ontbijtkom.
• Schil de pitaya’s, hak zowel de amandelen als ongezouten pinda’s fijn en verdeel dit alles samen met de verse blauwe bessen en geraspte kokos over de bowl.

Variatietip!

Voeg meer vers fruit (bijv. aardbeien) of gedroogd fruit (bijv. dadels) toe wanneer je zin hebt in een zoeter ontbijt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?