Choukoud hoopt ‘stiekem’ op behalen Olympische limiet tijdens Amsterdam Marathon

Vanwege de afmelding van Nienke Brinkman zijn zondag 15 oktober veel ogen gericht op Khalid Choukoud. Hij wil in Amsterdam de limiet lopen voor de Olympische Spelen in Parijs. "Maar die tijd staat heel scherp. Alles moet meezitten."

Choukoud (36) vertelt op de dat de marathon van Amsterdam zijn favoriet is. “Als ik het stadion binnenloop hoor ik de mensen juichen en applaudisseren. Dat is geweldig.” In 2022 werd hij kampioen in een tijd van 2:09:34. Daarmee pakte hij ook de Nederlandse titel. “Die tijd hoop ik dit jaar aan te scherpen. Het parcours is snel en de organisatie heeft er voor gezorgd dat er een ontzettend sterk veld staat”, aldus Choukoud op de website van de organisatie.

Parijs

Maar Choukoud hoopt op meer. Hij wil zich zondag kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet hij 2:08:10 lopen. “Ik heb twee maanden goed getraind. Zonder blessure en ziekte. Maar die die tijd staat heel scherp. Ik hoop er stiekem op, maar daarvoor moet alles meezitten.” Choukoud  plaatste zich al eens eerder voor de Olympische Spelen, dat was in Tokio 2021. Maar dat werd een teleurstelling, want de in Marokko geboren Choukoud haalde daar de finish niet.

Brinkman

Nienke Brinkman deelde donderdag mee dat ze vanwege een blessure niet aan de start staat zondag. Ook zij hoopte in Amsterdam de olympische limiet te lopen, maar ze wil pas een marathon lopen als ze weer volledig fit is.

ANP
Nederlandse topatleten

Naast dit tweetal staan nog enkele andere Nederlandse toppers aan de start. Onder andere Richard Douma (Nederlands recordhouder op de 5 en 10 km), Roy Hoornweg (2e op NK Marathon) en Stan Niesten (3e op NK Marathon). Bij de dames staat onder meer Nederlands Kampioen Marathon Anne Luijten aan de start. Ook Jill Holterman is van de partij. Beide dames willen een gooi doen naar de olympische limiet van 2:26:50. Daarvoor moeten ze een hap afsnoepen van hun persoonlijk record. Dat van Luijten staat op 2:30:59, Holterman heeft een persoonlijke toptijd van 2:28:18.

Favorieten voor de overwinning

De hoofdstuk kent ook en sterk internationaal deelnemersveld. Birhanu Legese is de favoriet voor de overwinning. Hij gaat naar verwachting een poging doen om het parcoursrecord van 2:03:39 te verbeteren. Hij krijgt concurrentie van Bernard Koech (2:04:09) en Lemi Berhanu (2:04:33).

Bij de vrouwen gaat Degitu Azimeraw voor een tweede overwinning. Ook zij wil dat met een nieuw parcoursrecord, dat nu nog op naam staat van Almaz Ayana (2:17:20). Het parcoursrecord is de afgelopen drie jaar elke editie aangescherpt, waardoor de verwachtingen voor dit jaar hoog zijn.

Parcours

De marathonlopers vertrekken en finishen in het Olympisch Stadion. Het parcours passeert onder andere de Amstel, het Vondelpark en het Rijksmuseum. In totaal nemen 45.000 mensen deel aan het evenement.

TV

De marathon van Amsterdam is zondag vanaf 08.50uur live te zien bij de NOS.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?