Coolsingel kleurde volledig oranje bij 41e NN Marathon Rotterdam

Een half jaar na het in alle opzichten geslaagde jubileum beleefde de NN Marathon Rotterdam zondag 10 april opnieuw een feestelijke editie, de 41ste. Met Abdi Nageeye als eerste Nederlandse winnaar ooit en bovendien met nationale records van hem én Nienke Brinkman. “De bruisende Coolsingel kleurde volledig oranje bij deze overweldigende aflevering van #demooiste,” zegt Remco Barbier, CEO van organisator Golazo Nederland.

“Een droom is werkelijkheid geworden. Ik ben zo trots en blij,’’ jubelt Nageeye (33) na een adembenemende eindsprint met de Ethiopiër Gebreselassie. Beide atleten krijgen dezelfde tijd achter hun naam: 2.04.56. Dit seizoen zijn tot zondag 10 april slechts vier atleten sneller geweest.

Complimenten voor publiek

Brinkman (28) is al even uitgelaten wanneer ze, 50 seconden achter de triomferende Haven Hailu (Eth), als runner-up haar tijd ziet oplichten: 2.22.51. Met die tijd weet ze al in haar tweede marathon het Nederlands record van Lornah Kiplagat (2.23.43) uit 2013 te overtreffen. Onderweg heeft ze ontspannen naar familie en vrienden gezwaaid. Direct na afloop bedankt ze de hazen, die haar uit de wind hebben gehouden. En complimenteert ze ook het meelevende publiek. “Er staan zoveel enthousiaste toeschouwers langs het parcours, die hebben mij erdoorheen gesleept.”

Foto links: Nienke Brinkman komt over de finish in een nieuw Nederlands record. Foto: NN Running Team

“Rotterdam is dé marathon stad”

Ook Nageeye heeft, zoals bij een Oscar-uitreiking, een royaal bedankje in petto. Vorig jaar loodste hij met opzwepende handgebaren Bashir Abdi naar het brons tijdens de Olympische Spelen in Japan, zelf greep hij zilver. Nu is het zijn Belgische boezemvriend die hém op moeilijke momenten in woord en gebaar ondersteunt en het tempo van de kopgroep voor hem vertraagt. “Zonder Bashir had ik niet gewonnen”, bekent Nageeye. “Ik ben hem veel dank verschuldigd.”

Nageeye verbetert zijn eigen nationale record met liefst 1 minuut en 21 seconden. In 2019 liep hij bij de NN Marathon Rotterdam 2.06.17. “Na 36 kilometer kreeg ik een heerlijk gevoel, nooit ging het zo lekker. Toen begon ik serieus na te denken over de zege en ging mijn hartslag bij die gedachte even omhoog. Achteraf kan ik het allemaal nog niet meteen geloven. Dit heb ik altijd gewild: finishen voor Kenianen en Ethiopiërs.”

Bashir Adbi, de winnaar van vorig jaar, sprak van een vriendendienst voor zijn trainingsmaat. Hij verzoende zich na de zege vorig jaar nu zonder te zuchten met de vierde plek. “Abdi verdiende de zege. Deze race is van ons. Nu al twee jaar achter elkaar. Wat is er mooier voor een atleet? Rotterdam is dé marathonstad.”

De start van de NN Marathon Rotterdam met duizenden lopers op weg naar hun marathon. Foto: Golazo.

Door de pijn heen lopen

De NN Marathon Rotterdam is behalve een topsportevenement een feest voor de recreatieve atleet. De deelnemers genieten, ook als ze wandelend of hinkend, totaal uitgeput, door de finishpoort lopen. Joachim de Koninck uit het Belgische Kapellen is zo’n loper. Hij kan het ene been amper voor het andere zetten, maar je hoort hem niet klagen. “Na 15 kilometer kreeg ik al problemen. Na 20 was het pure misère. Na 30 kon ik echt niet meer. Toch ben ik doorgegaan, want na 34 kilometer zag ik op een groot scherm langs het parcours drie filmpjes die vrienden voor mij hadden opgenomen. Dat gaf mij zo’n boost. Na 37 kilometer kon ik alleen nog maar hinken, maar ik wilde niet opgeven. Het publiek was ook geweldig”, vertelt de 38-jarige Belg met een stralend gezicht. Pijn? ,,Daar moet je doorheen lopen!”

“Fan-tas-tisch”

Ashley Andreas (40) staat na afloop van zijn marathon voluit te glimlachen. De inwoner van Vinkeveen wijst naar zijn mobieltje. ,,Kijk,’’ zegt hij, ,,mijn vader stuurt mij een berichtje, hij heeft mij op tv zien finishen: respect! Het is mijn eerste marathon. Fan-tas-tisch om mee te maken. Na 30 kilometer was ik eigenlijk al kapot. Toen ben ik even gestopt, heb wat gegeten en ben weer op weg gegaan. Het publiek is waanzinnig, vooral de laatste twee kilometer. Ik had dit voor geen goud willen missen. Volgend jaar kom ik terug.”

“Veel foto’s gemaakt”

Wim Burgers weet dat zo te zien nog niet. De Brabander is sprakeloos. Zijn dochter Mandy (35) doet aanvankelijk het woord. “Het is de vierde marathon van mijn vader, mijn derde. Zijn laatste was lang, heel lang geleden. Tot 28 kilometer liepen we stabiel, daarna ging het moeizamer. Ik heb het voor mijn doen rustig aan kunnen doen en heb onderweg veel foto’s gemaakt.” 

De laatste loper

De climax van de 41ste NN Marathon Rotterdam is de aankomst van de laatste loper. Die draagt startnummer 6553 en heet Jacco Prins. Een lijdensweg? Nee hoor, het is een feest. Wandelend legt hij de slotkilometers op de Coolsingel af, toegejuicht door een uitzinnig publiek.  Begeleid door politiemotoren. Abdi Nageeye, Nienke Brinkman en burgemeester Aboutaleb wachten hem op.  Ook de laatste deelnemer is, na 5 uur en 49 minuten, een winnaar.

Het smaakt allemaal naar meer. Het weekend van de 42ste NN Marathon Rotterdam staat volgend jaar gepland op 15 en 16 april. Voor wie het wachten te lang duurt, is er op zondag 31 juli de terugkeer van de Halve Marathon Rotterdam.

Foto’s NN Running Team

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?