ANP

Dam tot Damloop: 40.000 hardlopers genieten van sfeer

De wedstrijd over 10 Engelse Mijl, die start in Amsterdam en finisht in Zaandam, werd zondag 17 september gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. Traditiegetrouw stond er veel publiek langs het parcours, waardoor de sfeer uitstekend was.
De 25-jarige Kimeli kwam in de 37e editie van het evenement na 45 minuten en 20 seconden over de finish. De marathonloopster Keino won met een tijd van 52 minuten 18 seconden.
Marokko
De beste Nederlander bij de mannen was Khalid Choukoud (46.15). Ondanks zijn snelle tijd, waren zijn gedachtes vooral bij de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. “Ik ben door de aardbeving in Marokko kapot gemaakt van binnen. Ik wilde niet lopen, omdat ik zo verdrietig ben. Met mijn tijd kan ik super tevreden zijn, dit is van een goed niveau. Ik ben in bloedvorm en dit geeft veel vertrouwen richting de TCS Amsterdam Marathon, waar ik me wil kwalificeren voor de Olympische Spelen”, aldus Choukoud na afloop.
Diana van Es
Bij de vrouwen was Diana van Es de beste Nederlandse. Zij finishte als zesde (53.02). “Het ging goed, dit is zo’n leuke wedstrijd. Er was veel publiek en ik hoorde ontzettend veel mijn naam, dat was erg tof”, zegt ze na afloop.
Tijdens het hoofdevenement op zondag stonden zo’n 40.000 deelnemers aan de start, daarmee is het evenement de grootste 10 Engelse Mijl ter wereld. Volgend jaar vindt de Dam tot Damloop plaats op zondag 22 september 2024.