De 12 Provincies Medaille is dé Nederlandse variant op de Six Stars Medal

Six Stars Medal? Nee joh! Bemachtig de 12 Provincies Medaille Er zijn te veel Nederlandse lopers die wel door Central Park in New York hebben gelopen, maar nog nooit over het Stratumseind in Eindhoven of het Groninger Noorderplantsoen. En dat is zonde. Niks mis met een buitenlandse marathontrip, maar ga vooral ook eens hardlopend op ontdekkingstocht in eigen land! De 12 Provincies Medaille biedt daar een mooi handvat voor. Mede-initiatiefnemer en hoofdredacteur van ProRun Klaas Boomsma vertelt over het concept en legt uit hoe jij er één bemachtigt.

De 12 Provincies Medaille kan je verdienen door in alle 12 provincies van Nederland een 10 km, een halve marathon of een hele marathon te lopen. Voor 12x 10 kilometer in 12 provincies is er de bronzen medaille, voor 12 halve marathons de zilveren en wie in alle provincies een marathon loopt, heeft de gouden medaille verdiend. Op prorun.nl kun je een account aanmaken waar je bijhoudt welke races je waar hebt gelopen. Ook vind je daar de ranglijsten waarop je kunt zien hoeveel provincies andere lopers hebben verzameld, waar ze dat hebben gedaan en ook hoe lang ze erover hebben gedaan.

Startnummers

In 2013 was ik iets meer dan een jaar aan het hardlopen en inmiddels compleet verliefd op die mooie sport. Ik liep iedere maand wel een of meer wedstrijden. In juli van datzelfde jaar realiseerde ik me dat ik op dat moment startnummers had opgespeld in 5 verschillende provin cies: Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Friesland en Zeeland. ‘Hoe leuk zou het zijn als ik aan het eind van het jaar in alle provincies een wedstrijd heb gelopen?’ Het antwoord op die vraag gaf ik mezelf door niet veel later in de auto te stappen en naar Brabant te rijden om mee te doen aan de Chaamloop. Een loop van 10 km in drie rondes door het dorp.

Kroeg

Startnummer ophalen in een kroeg, dweilorkesten en dorpsfeestvierende mensen langs het parcours. Wat een feest. Dit had ik nooit meege maakt als ik niet had besloten om een project te maken van het lopen in alle provincies. Met loopjes als de Sint Nicolaasloop in Bunschoten, de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord of de Halve van Renesse werd het een geweldig loopjaar en het was voor mij een prachtige ken nismaking met Nederland als hardloopland. Uiteindelijk paste het allemaal precies en liep ik op tweede kerstdag de Kasteelloop in het Limburgse Horst.

Patrick Overkempe bemachtigde als eerste de 12 Provincies Medaille 
Ik wilde de eerste zijn die de medaille om kon hangen “Het was de bedoeling om die medaille in één jaar beet te hebben, en dan het het liefst iets sneller dan een jaar. In januari 2023 begon mijn schema voor de marathon van Rotterdam. Het idee was om de 12 Provincies deels te combineren met mijn duurlopen. Nu ging het allemaal iets sneller dan verwacht. Ik had er 5 maanden voor nodig. Na 3 maanden stond de teller op 7 provincies. Maar omdat ik door omstandigheden besloot om de marathon van Rotterdam niet te gaan lopen, ging mijn focus vanaf dat moment volledig om en wilde ik de eerste zijn die de medaille om kon hangen. Op 27 mei liep ik mijn 12de provincie.”

 

 

Wil je het hele artikel lezen? Bestel het laatste magazine hier of lees verder via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?