De Brooks Adrenaline GTS test: ‘Het lijkt alsof je op wolkjes loopt’

De Brooks Adrenaline GTS heeft een mijlpaal bereikt. Deze klassieker is toe aan de 20e editie. Brooks is er in geslaagd om de Adrenaline nog verder te verbeteren.

De trouwe fans van deze schoen kunnen wederom rekenen op een uiterst stabiele trainingsschoen, waarbij wordt voortgeborduurd op de in de vorige versie geïntroduceerde GuideRails voor een optimale ondersteuning en begeleiding van de voet tijdens de afwikkeling. Verder is ook de pasvorm nog beter en comfortabeler door toepassing van de zogenaamde 3D Fit Print. De veranderingen hebben de schoen lichter, stabieler en meer ademend gemaakt. Om de proef op de som te nemen, hebben we twee Brooks-fanaten gevraagd de schoen aan een test te onderwerpen.

foto: RunningNL

Als Ridder te voet gaat, dan is het op Brooks

‘Nee, ik heb nooit andere schoenen gehad dan de Brooks GTS Adrenaline’, vertelt Ridder van den Berg in zijn woonplaats Den Haag. ‘Op mijn 35e begon ik aan een tweede hardloopleven. Als jonge jongen ging ik met mijn vader mee. Hij was in de goede zin van het woord een fanatiek hardloper. Liep marathons en deed mee aan de in zijn woonplaats jaarlijks gehouden 20 van Alphen. Mijn vader had wel wat van toenmalig topper Marti ten Kate. Klein, met een snor, maar een geweldige drive. Die drive had ik helemaal niet vanaf het moment dat ik ben gaan studeren. Ik ben nu 47 en loop sinds een jaar of 15 weer hard. De 20 van Alphen heb ik een paar jaar geleden ook gelopen. Ik was zeer tevreden over mijn eindtijd van 1 uur 28 minuten. Omdat ik nooit meer dan 15 kilometer had getraind, kwam de kennelijk geërfde verbetenheid van mijn vader me in de laatste fase van de race van pas. Helaas is hij verleden jaar overleden. Hij probeerde me altijd naar wedstrijden toe te praten. Dat was niet mijn ding, maar dit jaar loop ik de CPC voor het eerst. Dat was ook echt zijn wedstrijd. Naar ik hoop geeft hij me van bovenaf wat support om ook hier de laatste kilometers goed door te komen. Het zou prachtig zijn om rond de 1 uur 35 minuten over de streep te komen.’

Gelijk goed

Ridder begon zijn tweede ‘loopbaan’ met een bezoek aan de sportwinkels in Den Haag. ‘Daar liep ik letterlijk wat rondjes om de (Grote) kerk totdat ik de Brooks GTS Adrenaline mocht proberen. Dat was direct een ‘klik’. Ze zaten gelijk goed en het gaf een heerlijk gevoel van demping. Vanaf dat moment is dit tot op heden mijn schoen geworden. Natuurlijk zijn er af en toe kleuren die me wat minder bekoren, maar ik loop zo onwijs hard dat niemand dat kan zien’, lacht de data analist. ‘Wel is het vreemd dat de lengte van de veters per keer verschillend is. Als dat alle minpuntjes zijn, dan snap je hoe tevreden ik ben over deze schoen. Mijn zuinigheid is wel een dingetje. Ik heb weliswaar een reservepaar in de kast staan, maar loop vaak te lang door op mijn schoenen. Dat merk ik dan op het moment dat ik weer nieuwe haal. Dat heerlijke gevoel ervaar je dan extra. Omdat ik weleens wat knieklachten heb, hecht ik aan de adviezen van sportpodoloog Jos Gerner van Excelsior hier in Den Haag. Hij is een echte vakman en heeft mijn schoenen direct als ‘goed’ bestempeld en mijn blessure verholpen door tijdelijke zooltjes. Nee, voor mij geen andere schoenen dan die van Brooks. Wat wellicht nog leuk is om te melden, ik zat jarenlang in de klas met Miranda Boonstra. Net als ik een Brooks-loper, ze gaat wel een stukkie sneller……’

foto: David Stegenga

Lichtere Petra loopt een kwartier sneller dankzij Adrenaline

Dat je door Adrenaline ineens heel hard kunt lopen of ver kunt springen, is wetenschappelijk bewezen. Het is het levensreddende stofje waardoor mensen gevaarlijke situaties kunnen ontvluchten. Toch is het niet deze lichaamseigen stof, maar de merknaam van haar schoenen die Petra deed vliegen. ‘Net voor mijn tweede marathon, die van Berlijn in 2018, ging ik op zoek naar nieuwe loopschoenen. Dat deed ik met name omdat ik in de fase hieraan vooraf 50 kilo was afgevallen. In eerste instantie bleef ik trouw aan mijn oude merk en model, maar dat was hem niet. Ik pakte zelfs mijn oude schoenen weer liever dan de net aangeschafte nieuwere versie. Daarna ben ik toch maar terug gegaan naar de winkel en heb ze dit verteld. De verkoper adviseerde me toen (gelukkig) om de Brooks GTS Adrenaline 18 eens te proberen. Of het alleen aan deze fijne schoenen heeft gelegen, is niet helemaal zeker, maar zeker is wél dat ik een kwartier van mijn record afknabbelde.’

Na deze tip en de aanschaf van de Brooks schoenen zijn er geen andere loopschoenen meer in haar huis in IJsselstein gekomen. ‘Na de 18 nam ik direct de 19’s en nu – na mijn zwangerschap en bevalling verleden jaar – draai ik mijn kilometers op de GTS 20. Erg tevreden ben ik bij dit paar vooral over de GuideRails. Het voelt fijner dat er niet standaard een soort ‘blok’ in je schoen zit, de GuideRails ondersteunen waar nodig. Dat is prettig, want de schoen is daardoor ook niet onnodig zwaar. Het is mede hierdoor tot nu toe de schoen die mij het meest ondersteund, stabiliteit geeft en toch flexibel is. Kortom, het is een heerlijke schoen met name voor het duurwerk, gewoon je schoenen aantrekken en gaan! Dit paar – aangetrokken voor echt iedere training – irriteert geen moment. Het is wat overtrokken misschien, maar het lijkt of je op wolkjes loopt. Met name voor de haklanders zoals ik is het goed om te weten dat ze heerlijk afwikkelen. Zoals ik al aangeef doe ik alle trainingen op deze schoenen. Voor het echte snelheidswerk zouden ze nog wat lichter mogen worden. Ze zijn in ieder geval al weer lichter dan de voorgangers.’

Hoge cijfers

Petra – uitstekend te volgen via haar eigen website http://petraruns.nl – onderstreept haar positieve verhaal over de GTS 20 met enkele hoge rapportcijfers. ‘Mijn hoogste score (de 9) gaat naar zowel pasvorm als correctie. Bij de pasvorm speelt mee dat de schoen in meerdere breedtematen te koop is. Van de correctie had ik al aangegeven dat dit buitengewoon goed verzorgd is door de GuideRails en dat dit niets afdoet aan loopcomfort en flexibiliteit.’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?