De magie van New York

Het is de grootste en voor velen de mooiste hardloopwedstrijd ter wereld. Het evenement is daardoor de marathon die op de bucketlist van veel lopers prijkt. We spraken met vijf Nederlanders die zondag 4 november zelf hebben geproefd aan de magie van het lopen in The Big Apple. Reisorganisatie TUI bracht 600 mensen naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Een derde van deze groep om de lopers vanaf de zijkant bij te staan. Twee derde van de groep trok zelf de loopschoenen aan. Onder hen de organisator van deze succesvolle sportreis, Bredanaar Bart Quist.

Super enthousiast

Bart (37) liep in een bloedhete Leiden Marathon een voor hem knappe tijd van 3 uur 23 minuten. Tot zijn eigen verbazing knabbelde hij er in New York nog eens drie minuten af. ‘Dit is de vijfde keer dat ik hier aanwezig ben, maar het werd mijn eerste start. Omdat ik was ingeloot en ik weet dat mijn collega’s van TUI Sports onze groep geweldig kunnen ondersteunen, was het voor mij redelijk relaxed om zelf aan de start te gaan staan. Ik was helemaal niet met mijn tijd bezig, maar door het enthousiasme van het publiek kreeg ik echt een boost. Ik ben dan ook super enthousiast over deze geweldige marathon en niet alleen omdat ik nu een persoonlijk record van 3 uur 20 achter mijn naam heb staan!’

Mijn drie mooiste momenten waren het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan de start, een hiphop feestje in Brooklyn en het moment dat we wisten dat we het zouden halen.

Reden om te gaan lopen

Minstens zo enthousiast is het relaas van de 28-jarige Lois Daamen. De loopster uit Utrecht geeft direct aan dat de New York Marathon voor haar de hoofdreden was om überhaupt te starten met lopen. ‘Voor de grap deed ik eens mee aan een color run en dat ging me goed af. Daarna ging het op langere stukken steeds beter. In Rotterdam had ik met 3.58 uur al onder de vier uur gelopen, maar nu kwam ik al na 3.49 uur over de streep. Nee, het meeste kippenvel had ik niet op de finish, maar bij de start. Dat indrukwekkende uitzicht vanaf de brug was geweldig. Samen met andere lopers ging ik heel soepel mee tot 34 kilometer. Het weer was perfect en daardoor liep ik deze mooie tijd.’ Lois richt zich in 2019 op Berlijn en gokt op een nieuw record van 3.29 uur. ‘Als ik dat haal mag ik meedoen in Boston en ga ik daarna voor alle zes topmarathons over de hele wereld’, vertelt de sportieve artsenbezoeker.

Broederliefde

De Brabantse broers Ruerd en Roelof Nauta waren zondag 4 november ‘swingend’ te bewonderen op Facebook. Jongste broer Ruerd (40) filmde zichzelf en zijn twee jaar oudere broer ter hoogte van Central Park. Met een grote grijns op zijn gezicht vertelde hij de kijkers dat het doel gehaald ging worden. De snelle loper Ruerd (3.00.44 uur in Rotterdam dit jaar) had beloofd zijn broer onder de 4 uur over de streep te helpen. Roelof was tot New York niet sneller dan 4 uur en 13 minuten. Hij legt uit hoe het proces zich heeft afgespeeld. ‘Ruerd en ik spraken een paar jaar geleden af om samen deze mooiste marathon te gaan lopen. Hij wilde wel van mij zien of ik – als tennisser – deze uitdaging aan zou kunnen. Daarom liep ik als test in 2017 de marathon van Rotterdam. Ik voldeed en samen hebben we ons bij TUI aangemeld voor deze sportreis. Ruerd wist dat zijn broer het zou moeten kunnen, maar toch was er wat vrees. ‘Ik was bang dat hij na 30 zou moeten wandelen, maar het liep geweldig. We zaten tot ver in de race bij de pacers van 3.55 uur. Uiteindelijk zijn we samen in 3.56.13 uur over de finish gegaan. Wat een sfeer! Voor mij was ook een gospelkoor onderweg een echt kippenvelmomentje.’ Roelof vult aan: ‘Het was één grote topervaring. Het was supermooi. Mijn drie mooiste momenten waren het Amerikaans volkslied voorafgaand aan de start, een hiphop feestje in Brooklyn en het moment dat we wisten dat we het zouden halen. Dat was op 7th Avenue rond de 41e kilometer.’ Waar Ruerd via de Road to Rotterdam zich voorbereid op ‘Breaking 3’, gaat Roelof het tennis weer oppakken. Beiden vertelden (in koor) dat het echt heel bijzonder is om met je broer samen deze grootste marathon ter wereld te lopen.

Ik was helemaal niet met mijn tijd bezig, maar door het enthousiasme van het publiek kreeg ik echt een boost.

A New York Challenge

Ook Tessa Houtzager (31) uit Den Haag kijkt nog steeds vol enthousiasme terug op haar New Yorks avontuur. ‘Het is de site die we gebruikten om voor KWF gelden in te zamelen. Op de site kun je ons zien rennen.’ En rennen deed deze hockeyende arts. ‘Ja, het werd een geweldig debuut. Ik ben door een collega gevraagd om mee te doen en dat resulteerde in een eerste optreden in 3.42.26 uur. Ik kwam ook nog zonder noemenswaardige klachten over de streep. Wél met een enorme glimlach op mijn gezicht. Wat was dit een geweldige ervaring. Ik had gekozen voor het eenmalig lopen van de klassieke afstand en daarom maar meteen de leukste marathon gekozen. Na deze race in New York, met als hoogtepunt het bijna stilstaan bij het uit volle borst zingende gospelkoor, begon het toch te kriebelen. Samen met Lois en de anderen gaan we verder met marathons lopen. We zijn, terwijl we met vrienden en familie in New York aan het nagenieten waren, ingeloot voor Berlijn op 29 september 2019.’

tui.nl/sports

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?