De paden op! Start 2 Trail met deze tips van trailtopper Laura

Trailexpert Laura Van Vooren deelt zeven onmisbare tips voor trailbeginners. “Maak het niet groter dan het is: meer dan je trailschoenen aantrekken en op ontdekking gaan in de natuur is het eigenlijk niet.”

Misschien ben je al lang geen beginner meer als het op asfaltvreten aankomt, maar wil je je in 2024 wel voor het eerst aan trailrunning wagen. De ervaren Vlaamse trailkampioene Laura Van Vooren legt je in dit artikel uit hoe je die nieuwe fase in je loopcarrière het beste kunt aanpakken.

Even terugspoelen naar 1 oktober 2023. Op de Promenade des Anglais in Nice weerklinkt een oorverdovend applaus voor Laura Van Vooren, die na 27:10:58 als eerste vrouw over de finish komt van de Nice Côte d’Azur by UTMB®, een trailwedstrijd over 100 mijl, zo’n 164 kilometer. Een ongelooflijke prestatie waar de gemiddelde loper zich amper iets bij kan voorstellen. Maar nog niet zo heel lang geleden was Laura een onervaren trailgroentje. In dit artikel deelt ze met plezier haar inside tips, zodat ook jij van trailrunning je nieuwe passie kan maken.

Tip #1: Sla eens een ander paadje in

Als je de recente prestaties van Laura Van Vooren bekijkt, is het bijna niet te geloven dat ze nog maar acht jaar loopt. Haar eerste trailstappen zette ze in de Franse Alpen, tijdens een zomerse fietsvakantie nota bene. “Geïnspireerd door alle wielrenners die we daar aan het werk zagen tijdens de Tour de France, fietsten we zelf ook enkele cols op”, vertelt ze. “Fantastisch was dat, maar als fietser ben je gebonden aan je fiets en asfaltwegen. Op je loopschoenen kan je gelukkig heel eenvoudig die verharde wegen achter je laten en via trailpaadjes de bergen intrekken. En voilà, zo geschiedde. De hele dag op avontuur in de natuur op hoogtes die je met de fiets vaak niet kan bereiken, dat is voor mij de ultieme vrijheid. Ik had op dat moment trouwens helemaal geen loopachtergrond. Ik genoot gewoon van buiten zijn. Zin om eropuit te trekken in de natuur is letterlijk het enige dat je nodig hebt om met trail te starten. Je zal er niet alleen fysiek sterker van worden, bij mij werkt het ook mentaal. In de natuur voel ik me niet gejaagd, het is de plaats waar ik tot rust kan komen, in tegenstelling tot in een stad waar je met zo veel prikkels moet omgaan.”

Tip #2: Verlaat je comfortzone 

“De eerste jaren was ‘comfortabel lopen’ mijn motto”, gaat Laura verder. “Leuk hoor, maar van progressie was weinig sprake. Ik had vroeger nooit op hoog niveau gesport en wist dus niet hoe het voelde om mezelf te pushen. Tot ik vier jaar geleden een hele zomer in de bergen kon werken. Daar heb ik veel opgepikt van andere traillopers. Dankzij hen pushte ik mezelf voorbij die comfortzone en maakte ik mijn trainingen pittiger. Ik moet toegeven, dat was raar in het begin. Naar mijn gevoel ging mijn hart veel te snel tekeer. Ondertussen weet ik dat het gezond is om je hartslag af en toe de hoogte in te jagen. De progressie volgde pijlsnel: twee weken nadat ik terugkwam uit de Alpen kaapte ik meteen de tweede plaats weg op het Belgisch kampioenschap trailrunning. En vanaf toen is het alleen nog bergop gegaan.”

Nieuwsgierig naar de andere tips? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?