Wat?
Volgens verschillende onderzoeken kunnen we ons fitnessniveau gedurende 4 à 6 maanden verbeteren voordat we ons tijdelijk hoogtepunt bereiken. Het doel van een trainingsschema is om consequent je kilometeraantal en trainingsintensiteit te verhogen naar een specifieke week. Die week is je zwaarste trainingsweek van je schema en wordt gevolgd door een periode van tapering (een periode waarin je trainingsintensiteit en -duur afbouwt). Door die methode te volgen, stel je je lichaam op de proef om geleidelijk aan een betere conditie te krijgen – zonder je tempo of kilometers te snel te willen verhogen.
Waarom?
Piekweek is de week waarin je het meest aantal kilometers loopt. Die week wordt, zoals eerder vermeld, gevolgd door een periode waarin je tapert. Als je op het juiste moment piekt, hoef je voor die taperperiode niet te vrezen. Een piekweek stelt je fysiek op de proef, maar je wordt er ook mentaal sterker van. Je krijgt meer zelfvertrouwen, aangezien je in die week ziet waartoe je lichaam allemaal niet toe in staat is.
Hoe?
Hoe je piekweek eruitziet, hangt af van de wedstrijd die je zal lopen en het doel dat je voor ogen hebt. De enige gelijkenis tussen de piekweken, is dat het effectief je zwaarste trainingsweek moet zijn – eender welk doel.
Wanneer?
Oude trainingsschema’s lieten hardlopers zo’n 3 à 4 weken voor hun wedstrijddag pieken, wat ervoor zorgde dat lopers vaak met een ’traag’ gevoel aan de start stonden. Recentere trainingsschema’s plannen een piekweek meestal 2 weken voor je race in. In de 2 weken nadien heb je nog voldoende tijd om te taperen zonder dat je de voordelen van je trainingen van voor die periode verliest. Golazo Energy-coach Thijs Dekiere verduidelijkt: ‘Een taper zal 7 tot 14 dagen duren. Afhankelijk van je trainingsvolume en -intensiteit zal de taper dus iets meer of iets minder tijd in beslag nemen. Bij een marathon start de taper heel typisch 10 à 14 dagen voor de marathon zelf. Het trainingsvolume zakt over het algemeen naar zo’n 60 à 70% van de piekweek, terwijl de intensiteit behouden blijft.”
Als je in je piekweek een training niet kan doen, is dat ook geen ramp. Probeer die niet in te halen. Trainingsschema’s bestaan uit een combinatie van rustige, snellere en crosstrainingen om je conditie te verbeteren zonder het risico op overtraining te vergroten. Het heeft dus geen zin om nog langer of sneller te lopen dan wat je schema je voorschrijft. Je hoeft ook geen schrik te hebben voor deze zware week. Besef dat die je enkel uit je comfortzone haalt om je vooruit te helpen en besef vooral dat het afzien 2 weken nadien het allemaal waard zal zijn.