Deze eigenschap van hardloopschoenen is belangrijker dan je denkt


Goede hardloopschoenen zijn niet alleen belangrijk om blessures te voorkomen, ze kunnen ook zorgen dat het hardlopen je minder energie kost. En daardoor kun je sneller gaan! Dit heeft alles te maken met wat ze je loop loopefficiëntie noemen. De belangrijkste factor om die balans te verbeteren is vreemd genoeg het comfort voor jouw voeten.

De markt van loopschoenen groeit enorm. Schoenenproducenten blijven nieuwe modellen ontwikkelen om dé beste schoen te creëren die ons helpt sneller te lopen. De laatste jaren is deze wedloop naar de ‘beste schoen’ nog intenser geworden met de introductie van de zogenaamde ‘superschoenen’, zoals de Nike Vaporfly of Asics Metaspeed. Maar wat is nu de beste schoen die recreatieve lopers helpt om efficiënter (energiezuiniger) te lopen? Om die vraag te beantwoorden, analyseerden onderzoekers tal van beschikbare data die ze over loopschoenen konden vinden. Hun antwoord zal je verrassen. Als je efficiënter wil lopen, moet je simpelweg de schoen dragen die het meest comfortabel voor jou is.

Minder zuurstof nodig

Mede-oprichter van Nike Bill Bowerman zei ooit: “Een schoen moet drie eigenschappen hebben: hij moet licht, comfortabel en duurzaam zijn.” Na het analyseren van verschillende studies, blijkt dat de factor ‘comfort’ weleens belangrijker kan zijn dan Bowerman besefte. De review, gepubliceerd in The European Journal of Sports Science, bestudeerde negen elektronische databases sinds hun beginperiode tot maart 2020 en onderzocht zowel direct meetbare factoren, zoals de loopsnelheid, als fysiologisch meetbare factoren, zoals de loopeconomie. De onderzoekers vergeleken naderhand de loopefficiëntie in situaties waar het comfort van de schoen hoog was met situaties waar het comfort van de schoen het minst was. Wat bleek? Hoe comfortabeler de schoenen, hoe minder zuurstof de loper nodig had om eenzelfde snelheid te lopen.

“We kunnen voorzichtig concluderen dat een verbeterde loopeconomie bij recreatieve lopers gelinkt is aan het dragen van comfortabelere schoenen”, aldus de onderzoekers. Met andere woorden: wanneer je een schoen draagt die comfortabeler zit, zal je efficiënter – en dus sneller – kunnen lopen.

De juiste schoen vinden

Hoewel er ontelbaar veel schoenen op de markt zijn om je vooruit te stuwen en de belasting op je lichaam te verminderen, zullen deze schoenen je dus niet vooruit helpen als de schoen niet goed aanvoelt. Helaas is het niet altijd even makkelijk om de perfecte schoen te vinden en is het vaak een proces van trial & error. Daarom is het altijd aan te raden om een schoen te kopen bij een loopspeciaalzaak, waar experts onder meer kijken naar jouw voettype, loopervaring, gevoeligheid voor blessures en loopdoelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?