Do & don’ts: zo maak je je loopschoenen écht schoon

Een bosloopje, een training in gure weersomstandigheden of die vele (modder)plassen die je niet kon ontwijken, ... Door al die regen van de afgelopen maanden hebben je loopschoenen het zwaar te verduren. Met deze tips maak je ze goed schoon én verleng je de levensduur van je favoriete paar.

De boodschap is duidelijk: om langer van je schoenen te genieten, moet je ze netjes onderhouden. Wij vroeger aan schoenenspecialist Eddy D’Hondt van runners’ lab hoe je dat best doet: “Als je schoenen vol modder zitten, moét je ze goed schoonmaken. Doe je dat niet? Dan verduurt het materiaal door het zand en slijt de schoen sneller.” Om je veel werk te besparen, spoel je je schoenen het best af als ze nog nat zijn. Gebruik de tuinslang of loop door een plas om het meeste vuil te verwijderen. Laat je je vuile schoenen staan tot ze droog zijn? Dan heb je er al snel wat meer werk aan.

Niet te warm a.u.b!

Eddy: “Je schoenen schoonmaken, doe je met warm water en een beetje zeep. Zo kan je ze mooi afborstelen, tot alle modder en zand verdwenen zijn. Zorg er wel voor dat het water niet té warm is. Dat is schadelijk voor de lijm in de schoen.” Laat je natte schoenen drogen, maar haal er eerst de binnenzool en de veters uit. Die kan je apart wassen met water en zeep, laten drogen en er nadien weer gemakkelijk insteken.”

Drogen

Om het droogproces van je schoenen na een wasbeurt of stevige regenbui te versnellen, kan je er krantenproppen in steken om het vocht op te nemen. Wil je dat het droogproces sneller gaat, vervang het papier dan enkele keren. Maar laat je schoenen niet drogen op of naast een warmtebron, want dan tast je (opnieuw) de lijm in de schoen aan. Op kamertemperatuur zijn je schoenen na één of twee dagen droog. Je geduld loont! Het is daarom handig om een tweede paar hardloopschoenen te hebben, zodat je toch kunt gaan lopen, als je eerste paar staat t drogen. Bovendien verleng je de levensduur van je schoenen als je ze afwisselt.

Don’t!

De materiaalexpert heeft nog een laatste, maar geen onbelangrijk ‘lesje in schoenenonderhoud’: “Doe je schoenen nooit in de wasmachine of droogkast. Het klinkt verleidelijk en ze komen er zeker schoon uit, maar ook hier kunnen de warmte en het wasmiddel de demping en lijm van de schoen aantasten.” Dat zijn gevolgen die je niet meteen merkt, maar je zult gegarandeerd sneller naar de winkel moeten om nieuwe schoenen aan te schaffen. Afwassen met een borsteltje is de boodschap! Je schoenen zullen je dankbaar zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?