Doe verstandig: let op de risico’s bij hardlopen in de hitte

Het kan deze week erg warm worden met temperaturen tot boven de 30 graden! Hardlopen in de hitte brengt risico’s met zich mee. Als je jezelf niet goed verzorgt door voldoende te drinken of als je niet goed voorbereid bent op de hitte kan dat vervelende gevolgen hebben. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de vijf meest voorkomende aandoeningen bij hardlopen in de hitte.

1. Kramp

Kramp is een pijnlijke, onwillekeurige samentrekking van een spier. De meest voorkomende oorzaak van kramp is verlies van vocht en zouten. Voel je de kramp opkomen dan kun je het beste de aangedane spier even rustig losschudden of voorzichtig rekken. Drink ook direct een flinke slok isotone sportdrank om de verloren mineralen en koolhydraten aan te vullen.

2. Flauwte

Een flauwte ontstaat als je na een zware inspanning direct stopt zonder uit te lopen. Het kan ook voorkomen als je lang hebt stil gestaan in de zon. De oorzaak ligt in een plotselinge bloeddrukdaling. Dit ontstaat wanneer bloed zich verzamelt in de wijd openstaande bloedvaten in je benen, doordat het bloed niet meer tegen de zwaartekracht in wordt weggepompt door de samentrekkende kuitspieren. Bij flauwvallen is het belangrijk dat je rug gaat liggen met je benen omhoog. Zoek ook de koelte op en neem iets te drinken.

3. Zonnesteek

Als je lichaamstemperatuur door de inspanning stijgt en tegelijkertijd ook de uitdroging toeneemt kun je een zonnesteek oplopen. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen: extreme vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en extreem zweten zijn symptomen. Het hart moet bloed naar de huid pompen om het lichaam af te koelen, maar ook naar de hardwerkende spieren. Als dan ook nog eens de totale hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt is afgenomen door het vochtverlies van het zweten, daalt de bloeddruk en stijgt de hartslag. Bij een zonnesteek is het belangrijk dat je gelijk goed gaat drinken en dat je het lichaam koelt met ijs in de liezen, onder de oksel en in je hals.

4. Warmtebevanging

Warmtebevanging is een stadium verder dan de zonnesteek. Als de warmte en het vochtverlies aanblijven neemt de circulatie van het bloed in de huid af. Je merkt dat aan een hete en droge huid, een snelle pols en een hoge lichaamstemperatuur (soms meer dan 41 graden). Warmtebevanging kan ook leiden tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en de inwendige organen.

Bij deze aandoening is het belangrijk het lichaam zo snel mogelijk te koelen en extra vocht toe te dienen. Bij grote evenementen gebeurt dit door een EHBO’er, die snel een ambulance zal bellen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?