Een scherpe geest na twintig minuten (intensief) trainen

Door in beweging te komen gaat je bloed letterlijk harder stromen. Als gevolg van inspanning krijgen niet alleen je spieren, maar ook je hersenen een stoot extra zuurstof. Na het sporten ben je daarom beter in staat om beslissingen te maken en je te concentreren. Hoe lang en hoe intensief je daarvoor moet sporten? Liever wat korter en intensiever dan langzaam en lang. Vanmiddag dus een rondje rennen in de pauze!

Een blokje om

Wij hardlopers wisten het natuurlijk al lang. Maar ook steeds meer werkgevers zijn ervan overtuigd: fitte werknemers zijn betere werknemers. Niet alleen zijn ze minder afwezig door ziekte, ze kunnen zich ook beter concentreren en zijn in staat om sneller en accurater beslissingen te nemen. Zelfs een klein blokje om in de lunchpauze van amper tien minuten zorgt al voor ene toename van onze hersenfunctie. Ga je wat langer en verruil je je kantoorschoeisel voor je hardloopschoenen dan zet je jouw hersenen helemaal op scherp.

Liever iets langer en iets harder

Als je de keuze hebt, heb je meer baat bij je lunchrondje als je wat intensiever bezig bent. Zo laat onderzoek zien dat je hersenfuncties na 20 minuten intensief trainen sterker verbeteren dan als je 40 minuten op een matige intensiteit bezig bent. Ben je zelfs 40 minuten intensief actief, dan suddert het effect nog langer na. Dat is niet zo gek: na een intensieve training is je hartslag (en dus je doorbloeding) nog een aantal uur verhoogd. Weet je jouw middagtraining dus te rekken tot veertig minuten dan ben je de uren daarna extra geconcentreerd. Nog langer en/of heel intensief bezig zijn is overigens weer niet zo’n goed idee. Dan ontstaat er namelijk, ook in de hersenen, vermoeidheid en wordt werken daarna extra lastig.

Korte hersteltijd (om te douchen)

Dat je tijd nodig hebt om na het trainen te douchen is overigens geen argument om het niet te doen. Het grootste resultaat op je hersenfunctie is niet na 10 minuten maar na 20 minuten. Heb je dus mooi even de tijd om te douchen voordat je in opperste paraatheid bent. Na 45 minuten ga je het liefst een kopje koffiedrinken, vanaf dan zwakt het effect weer langzaam af.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?