FBK Games: Bol maakt favorietenrol waar, wereldrecord voor Laros

Vier weken voor de Spelen stond de 43ste editie van de FBK Games op het programma. In een natgeregend Hengelo werden er wereld-, nationale- en meetingrecords gelopen. RunningNL verzamelde de highlights.

Overtuigende overwinning

De FBK Games van 2024 werden een kletsnatte editie, maar dat kon de sfeer niet bederven. Er werd reikhalzend uitgekeken naar Femke Bol voor haar eerste 400 meter vlak dit seizoen. Ze won met marge (meer dan een seconde sneller dan de nummer twee) én verbeterde haar eigen baanrecord van een jaar eerder met een nieuwe toptijd van 50,02. “Dit is echt geweldig. Ik ben heel erg blij met zo’n evenement in Nederland”, aldus de wereldkampioene na haar finish tegen de NOS. “Het is mooi om te zien dat er zoveel fans zijn. In Parijs zullen er ook veel zitten, maar dit maakt het toch ook geweldig.”

Hassan valt naast podium

Naast Bol werd er ook uitgekeken naar Sifan Hassan. Zaterdagavond zou Hassan de 10.000 meter lopen, maar ze zag hiervan af vanwege de storm die op het moment van de wedstrijd over het stadion trok. Zondag stond de tweevoudig olympisch kampioene wel aan de start op de 1.500 meter, maar kon de verwachtingen niet inlassen. Ze finishte uiteindelijk vijfde in een tijd van 4.04,83. De overwinning was voor Melissa Courtney-Bryant. Maureen Koster finishte als beste Nederlandse in 4.04,59.

Ondertussen liep haar concurrente Faith Kipyegon tijdens de Diamond League-wedstrijd in Parijs een nieuw wereldrecord: ze klokte 3.49,04, zeven hondersten van een seconde sneller dan haar vorige (wereld)record.

Wereldrecord onder 20 jaar

Een ander sportief hoogtepunt én wereldrecord dit weekend kwam van Niels Laros. Hij liep niet enkel een Nederlands record op de 1000 meter, maar vestigde ook een nieuw wereldrecord voor atleten onder de 20 jaar. De Oosterhouter zette een tijd van 2.14,37 neer.

Nadine Visser moest op de 100 meter horden haar meerdere erkennen in Jasmine Camacho-Quin uit Puerto Rico, maar liep wel een Nederlands record (12,46). Ook Jessica Schilder zorgde voor een nieuw Nederlands record in het kogelstoten.

Koninklijke onderscheiding

Tot slot werd sprinter Churandy Martina (40) tijdens de FBK Games gehuldigd voor zijn verdiensten voor de Nederlandse atletiek. Martina, Nederlands recordhouder op de 100 en 200 meter, kreeg de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De FBK Games van 2024 werden zijn zeventiende en laatste deelname in Hengelo en vormden een mooie setting voor Martina om afscheid nemen van het Nederlandse publiek.

Alle uitslagen kan je bekijken op de officiële website van de FBK Games.

 

Lees ook onze reportage met vijf olympische deelnemers in het nieuwste RunningNL-magazine:

Op naar Parijs met Anne Luijten, Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Maureen Koster & Diane van Es

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?