Feit of fabel: 5 mythes over hardlopen

Er doen talloze mythes de ronde over de oudste sport van het universum: hardlopen. De één misschien nog wel gekker dan de ander. Maar welke is waar en welke (absoluut) niet?

Met behulp van Jussi Peltonen, Senior Researcher bij Polar Research Center, nemen we 5 loopmythes onder de loep.

1. Feit of fabel: iedereen kan lopen

FEIT – Of je nu lang, kort, breed, dun, jong of oud bent: iedereen kan lopen. Het mensenlichaam is volledig aangepast aan deze eeuwenoude sport. “Vergeleken met andere dieren zijn we niet al te snel. We zijn geen sprinters, maar blinken uit in het lopen van lange afstanden”, aldus Peltonen. En oké, je loopt als beginner niet meteen een marathon, maar dat hoeft ook niet. Neem vooral je tijd om van het lopen te genieten. Bovendien: hoe meer je traint, hoe dichterbij je bij die befaamde 42,2 kilometer komt.

2. Feit of fabel: lopers wandelen nooit

FABEL – Sterker nog: wandelen tijdens je loopprogramma kent juist grote voordelen. Zo is het maken van een flinke wandeling voor de gevorderde loper een perfecte training tijdens een hersteldag. Het helpt namelijk bij het opbouwen van het uithoudingsvermogen en geeft spieren en gewrichten de nodige adempauze. Voor beginnende lopers is wandelen juist ideaal om tijdens een training lopen met wandelen te combineren.

3. Feit of fabel: hartslagtraining is alleen voor de échte pro’s

FABEL – Ook voor beginners is hartslagtraining juist fijn om zo te checken of je op de goede weg bent. Het enige wat je nodig hebt: een sporthorloge. De gloednieuwe Polar Pacer meet je hartslag tijdens de training meet en geeft inzicht in de persoonlijke hartzones. “Hartslagtraining kan helpen bij het voorkomen dat nieuwe lopers zichzelf te snel uitputten om nog van lopen te genieten en zo sneller hun motivatie verliezen,” licht Peltonen toe.

4. Feit of fabel: na een paar dagen vrij moet je weer opnieuw beginnen

FABEL – Zelfs als je drie weken in bed blijft liggen, verlies je slechts maximaal 25% van je VO2-max. Valt best mee, toch? Zeker als je bedenkt dat zo’n situatie zelden voorkomt. Rust nemen en hersteldagen inlassen zijn ontzettend belangrijk en heb je zelfs nodig om je conditie te verbeteren!

5. Feit of fabel: een marathon lopen is gezond

FEIT – Oké, de wedstrijd zelf is misschien niet meteen het beste voor je gezondheid, maar de levensstijl die je er door het trainen voor zo’n marathon op nahoudt, is daarentegen juist erg gezond. Je krijgt er sterkere spieren en botten van, blijft op een gezond gewicht en het vergroot je zelfvertrouwen. Ook met meer ‘simpele’ looptraininingen waarbij je niet direct een marathon nastreeft, profiteer je van deze voordelen.

Wordt verliefd op hardlopen

Hoewel lopen zo eenvoudig lijkt, liggen blessures bij deze sport altijd op de loer. Vooral wanneer je te snel progressie wilt maken. Wanneer je beschikking hebt tot de juiste tools die je inzicht geven in jouw lichaam, kan er gelukkig weinig misgaan. Met het nieuwste sporthorloge van Polar, de Polar Pacer, leer je als beginnende loper je lichaam begrijpen, je tempo vinden en met de juiste intensiteit te lopen, zodat blessures geen kans krijgen. Hier lees je meer over het gloednieuwe horloge.

KORTING BIJ POLAR!

Ben je nog op zoek naar de juiste tools om je looppresaties te ondersteunen of zijn je oude tools aan vernieuwing toe? Goed nieuws, want nieuwe abonnees op RunningNL magazine krijgen 25 euro in de Polar-webshop! Ga snel naar de actie en scoor je voordeel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?