ARNHEM - Femke Bol tijdens de training van de Nederlandse WK-atletiekploeg voorafgaand aan de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest. ANP IRIS VAN DEN BROEK

Femke Bol geen wereldatlete van het jaar

De 23-jarige Amersfoortse, die eerder dit jaar wel tot Europees Atlete van het jaar werd verkozen, moest deze trofee laten aan de Keniaanse Faith Kipyegon.

Bol werd dit jaar wereldkampioen op de 400 meter horden en won een gouden medaille met het estafetteteam op de 4*400 meter. Daarnaast verbeterde ze het wereldrecord op de 400 meter indoor.

Primeur

Nederland had nog nooit een atlete die werd gekroond tot wereldatlete van het jaar. Eerder werden wel Dafne Schippers en Sifan Hassan genomineerd.

Bol, die ook uitgeroepen werd tot Nederlands atlete van het jaar, moest dus de eer laten aan Faith Kipyegon. De Keniaanse greep de wereldtitel op de 1500 en 5000 meter. Zij liep ook wereldrecords op deze afstanden.

Uitbreiding onderdelen

Naast Kipyegon, maakte de internationale atletiekfederatie nóg vijf wereldatleten van het jaar bekend. In een persbericht liet de federatie eerder weten dat ze aantal prijzen uitbreidde. “Het was ongelooflijk moeilijk om de stemming te beperken tot slechts één atleet bij de mannen en de vrouwen, vanwege de verschillende disciplines en de enorme verschillen in vereiste kwaliteiten.”

De prijzen werden daarom verdeeld in drie categorieën: loopnummers in het stadion, technische nummers in het stadion en onderdelen buiten het stadion.

Winnaars

De prijzen werden gewonnen door de Venezolaanse wereldkampioene hinkstapspringen Yulimar Rojas, de Ethiopische marathonloopster Tigist Assefa, de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis, de Amerikaanse sprinter Noah Lyles (wereldkampioen 100 en 200 meter) en de Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?