Ga je met muziek beter hardlopen?

Luister jij graag naar muziek tijdens het hardlopen? Grote kans dat je daar extra motivatie van krijgt. Naar het effect van muziek op je brein tijdens het lopen is al veel onderzoek gedaan, maar tot nog toe is nog onbekend of je van een goede beat ook beter gaat hardlopen. Onderzoekers van Fontys gaan hier verandering in brengen met het project ‘Music Enabled Running’. In dat project speelt muziek een hoofdrol om hardlopers te helpen beter en blessurevrij te lopen.

Dat muziek je motiveert tijdens het hardlopen heb je vast zelf al vaak genoeg gemerkt. Uit eerder onderzoek is ook gebleken dat muziek je gemoedstoestand en prestaties meetbaar beïnvloedt. Maar hoe dat precies werkt is eigenlijk nog onbekend, legt docent-onderzoeker Olaf Janssen uit: “Er is genoeg onderzoek gedaan naar de rol van muziek. Er zijn meetbare effecten in ons brein, maar hoe dat vervolgens werkt begrijpen we niet helemaal, maar wat we wel zien is dat muziek een directe invloed heeft op de manier van lopen. Door genoeg data te verzamelen over het loopgedrag en de muziek, en de interactie tussen deze twee te analyseren, kunnen we ontdekken welke patronen daarin zitten. Met die kennis kunnen we muziek gericht inzetten om je looppatroon te veranderen en te verbeteren. Dat is in een notendop waar we aan werken met Music Enabled Running. Natuurlijk moeten we veel vragen beantwoorden. Wat is dan beter lopen? Welke andere factoren zijn er? Hoe verzamelen we die data?”

Eigen playlist

Janssen werkt met collega-onderzoeker Bernd-Jan Witkamp aan dit project, waar dataverzameling lang voorop stond. Met voetsensoren wordt data verzameld over het loopgedrag, vertelt Janssen: “Er zijn veel factoren. Denk aan voetimpact, draaiing, aantal stappen, de contacttijd. Terwijl sensoren die data verzamelen, luisteren de hardlopers naar muziek via Spotify. De streamingdienst biedt namelijk uitgebreide data over elke seconde muziek, welke we nodig hebben om gedrag aan muzikale kenmerken te koppelen. Zo kunnen we ontdekken wat dat loopgedrag kan beïnvloeden.” De eigen playlist blijft wel leidend. Spreekt de muziek niet aan, dan is het effect weg, volgens Janssen.

Directe audiofeedback

In het onderzoeksproject worden hardlopers uitgerust met voetsensoren, een koptelefoon en accelerometer (smartphone). Tijdens het lopen verzamelen die data, die gestuurd worden naar een door Fontys studenten ontwikkelde app. Er zijn veel stappen gezet, maar er liggen genoeg uitdagingen. Hierdoor is een parallel project met data sonificatie wat op de achtergrond geraakt: “Naast sturen op loopgedrag met muziek, zou je ook direct audiofeedback in kunnen zetten om te corrigeren. Die combinatie hebben we voor ogen en zou echt het verschil kunnen maken, maar dat is nu nog even toekomstmuziek.”

Wat is nu echt goed hardlopen?

Als je een fanatieke hardlopers bent dan luister ben je waarschijnlijk minder gericht op muziek. Dan wil je het geluid van je voetval, de check op je ademhaling horen. Janssen geeft daarom toe dat zonder muziek hardlopen misschien ideaal is, maar voor veel lopers is dat niet de realiteit: “Muziek maakt voor veel hardlopers het verplichte rondje lichaamsbeweging aangenamer. Dat moet je dus niet afpakken, maar stimuleren. Het zijn juist recreatieve lopers die baat hebben bij een positieve ondersteuning van hun sportieve activiteiten. Een hogere mate van succesbeleving motiveert, maar met zo’n oplossing kun je ook blessurevrij blijven lopen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?