Getest: PUMA Run XX NITRO – PUMA’s eerste vrouwspecifieke loopschoen

PUMA lanceerde onlangs de Run XX NITRO als onderdeel van de ‘Run for Her’-campagne. Deze hardloopschoen is specifiek voor vrouwen ontworpen, waarbij de vrouwelijke leest van de voet de basis vormde voor de ontwikkeling. Baanbrekend onderzoek lag hieraan ten grondslag, want in het verleden werd er in 90% van de biomechanica van schoenen alleen naar mannen gekeken. Wat maakt deze Run XX Nitro nu zo 'anders'? En hoe kan je er als vrouw je voordeel uithalen? Onze redactrice vertelt het je in deze beknopte review.

De Run XX NITRO is ontworpen met een mooie balans tussen flexibiliteit en ondersteuning van de middenvoet, een extreem comfortabel bovenwerk en de supercharged NITRO Foam-tussenzooltechnologie voor een betere terugvering en responsiviteit van hiel tot teen. Maar wat wij vooral wilden weten, is wat deze schoen nu anders maakt dan uniseks-modellen of de vrouwelijke versies van andere modellen? Het eerste dat opvalt als je de schoen aantrekt, is de omsluitende hielsteun en de smallere pasvorm bij de voetboog en wreef. Ook de instap is wat lager vergeleken met andere loopschoenen. De voorvoet daarentegen krijgt genoeg ruimte en is daarmee geschikt voor veel verschillende voetvormen.

PUMA heeft de vrouwelijke anatomie en de manier van bewegen als basis genomen. De bredere heupen bij de vrouw beïnvloeden de manier waarop ze tijdens het lopen landen en afzetten, waardoor overpronatie (het naar binnenkantelen van de voet) bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen.

PUMA heeft er alles aan gedaan om – dankzij de diverse technologieën in de middenzool – de vrouwelijke loper de beste ondersteuning en een optimaal comfort te bieden. De RUNGUIDE geeft stabiliteit aan de voet en zorgt voor een goede uitlijning bij iedere pas, terwijl de plaatsing van de NITRO foam tussenzool stabiliteit en ondersteuning geeft aan de middenvoet. Die laatste technologie zorgt voor een responsieve energieteruggave tijdens het lopen zonder té ‘bouncy’ aan te voelen. De tractie van de Pumagrip rubberzool laat zich vooral op de weg gelden. Hiermee is de Run XX Nitro een ideale trainingspartner voor de kilometervreter en geschikt voor dagelijkse en langere trainingen op de weg.

Zelfs de binnenzool is op de vrouw afgestemd met extra ondersteuning in de voetboog en in de hiel, zodat de hiel stevig op zijn plaats blijft en niet in de schoen kan schuiven. Dit geeft de schoen een comfortabele fit met de juiste, vertrouwde support.

En uiteraard moeten we de looks nog vermelden. Het oog wil namelijk ook wat: de buitenkant van de schoen ziet er strak uit met een opvallend bovenwerk. Waar bij veel hardloopschoenen het bovenwerk en de veters in de wreef drukken, zorgt de voorgevormde boog juist voor een comfortabele pasvorm.

Ons oordeel? De PUMA Run XX NITRO is een goede keuze voor vrouwen die een op zoek zijn naar een stabiele schoen met een comfortabele fit om dagelijks je trainingskilometers mee te lopen.

Type: neutraal, lichte overpronatie
Drop: 8 mm (31mm hiel, 23mm voorvoet)
Gewicht: 259 gram (maat 40)

De PUMA Run XX NITRO is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren via RunningDirect.nl
voor een adviesprijs van € 130,-.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?