Goed nieuws: de 10.000 stappen zijn achterhaald, het zijn er minder!

Wandelen is booming en dat is niet zonder reden: het is een toegankelijke manier om dagelijks meer te bewegen en je algemene gezondheid te verbeteren. Ook is het een makkelijke manier om wat overtollige kilo’s te verliezen of om op een gezond gewicht te blijven. Maar hoeveel stappen moet je nu écht zetten om de kilo’s binnen de perken te houden?

Nieuw onderzoek toont aan dat dit minder is dan 10.000 stappen. Dat aantal wordt vaak genoemd als hét magische cijfer. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je gewichtstoename als volwassene kunnen vermijden door dagelijks 8.200 stappen te zetten.

Obesitas

Uit eerder onderzoek blijkt dat een persoon gemiddeld 0,5 tot 1 kilogram per jaar aankomt tussen de periode als jongvolwassene en middelbare leeftijd. Dat kan op termijn kan leiden tot een ongezond gewicht en zelfs obesitas. “Mensen kunnen het risico op obesitas verkleinen door meer te wandelen”, aldus auteur van de studie Dr. Evan Brittain van het Vanderbilt University Medical Center in Nashville.

Voordelen chronische aandoeningen

De nieuwe studie toonde ook voordelen aan op vlak van chronische aandoeningen: “Onder meer het risico op diabetes, slaapapneu, hypertensie en depressie vermindert bij het zetten van meer stappen.”

Activity tracker

De studie analyseerde de activiteits- en gezondheidsdata van meer dan 6.000 deelnemers aan het National Institutes of Health’s All of Us Research Program. De deelnemers droegen 4 jaar lang minstens 10 uur per dag een activity tracker, zodat de onderzoekers hun gezondheidsstatistieken over meerdere jaren konden analyseren. Zij die dagelijks 6,5 kilometer wandelden, dat komt zo’n 8.200 stappen, hadden een kleiner risico om obees te worden of om last te krijgen van slaapapneu, zuurreflux en depressieve gevoelens.

Kilo’s verliezen

De onderzoekers stelden ook vast dat mensen met overgewicht, maar geen obesitas (een BMI van 25 tot 29) hun risico op obesitas halveren als ze dagelijks meer dan 11.000 stappen zetten. Een voorbeeld: bij iemand met een BMI van 28 vermindert het risico om obees te worden met 64 procent als deze persoon dagelijks 11.000 in plaats van 6.000 stappen zet.

‘Magisch recept’

“Fysieke activiteit kan wonderen doen”, vertelde Andrew Freeman, directeur van het cardiovascular prevention and welness National Jewish Health, aan CNN. “Als je deze lichaamsbeweging combineert met een meer plantaardig voedingspatroon, voldoende ontspanning, een goede nachtrust en sociale interactie is het een ‘magisch recept’. Je kan het zien als de ‘fontein van de jeugd’ als je wil.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?