Min.
GRAFEEN: Grip met een harde g

GRAFEEN: Grip met een harde g

Na een unieke samenwerking met wetenschappers lanceert Inov-8 dit jaar een primeur op de sportschoenenmarkt. Het Britse sportmerk, in Nederland vooral bekend van hun schoenen voor trail- en obstacle running, werkte samen met de Universiteit van Manchester om het allereerste bedrijf te worden dat grafeen in hardloop- en fitnessschoenen verwerkt. En dat is goed nieuws voor lopers die op zoek zijn naar schoenen voor uitdagende parcoursen. De toepassing van grafeen in de zolen belooft een revolutie op het gebied van grip.

Hiervoor moeten we kijken naar de eigenschappen van dit materiaal. Grafeen is het dunste materiaal op aarde en is 200 keer sterker dan staal. Het werd in 2004 voor het eerst geïsoleerd door de Universiteit van Manchester en is 's werelds eerste tweedimensionale materiaal met een dikte van slechts één atoom. Het materiaal is uitermate flexibel en kan oneindig gedraaid, gebogen, gevouwen en opgerekt worden zonder dat het beschadigd raakt. Laboratoriumtests hebben inmiddels aangetoond dat rubberen zolen waarin grafeen verwerkt is sterker, rekbaarder en slijtvaster zijn.

‘Wanneer het wordt toegevoegd aan het rubber dat wordt gebruikt in de G-Series-schoenen van Inov-8, krijgt dat al de eigenschappen van grafeen, inclusief de sterkte. Onze unieke samenstelling maakt deze buitenzolen 50 procent sterker, 50 procent rekbaarder en 50 procent beter bestand zijn tegen slijtage. Het met grafeen versterkte rubber kan op alle oppervlakken effectiever buigen en aangrijpen, zonder dat het snel verslijt, waardoor een betrouwbare, sterke en langdurige grip wordt geboden. Dit is een revolutionair consumentenproduct dat een enorme impact zal hebben op de sportkledingmarkt,’ zo vertelt Michael Price, de verantwoordelijk directeur voor product en marketing binnen Inov-8.

De CEO van Inov-8, Ian Bailey, verwacht veel van deze ontwikkeling. 'Innovatie heeft onze absolute prioriteit. Het is de enige manier waarop wij kunnen concurreren met de grote sportmerken. Deze samenwerking met de Universiteit van Manchester is pas het begin van een nieuwe ontwikkeling. De mogelijkheden van grafeen zijn eindeloos.'

De eerste schoenen zijn later dit jaar verkrijgbaar.

Avatar
Meer over

Dennis Kaspori

Dennis Kaspori richtte in 2007 samen met Vivian Ruijters hardloopplatform Losse Veter op, de voorloper van RunningNL. Hij is bovendien een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Running Crew en bedenker van de Cruyff Foundation 14K Run. Zijn passie gaat uit naar ontwikkelingen op het snijvlak van sport, urban culture en technologie.

Lees verder