Handige checklist als je begint met trailrunning

Duik de natuur in met deze tips.
Een ruwe en oneffen ondergrond, kronkelende bergpadjes en pittige hellingen. Trailrunning is een ideale manier om de mooiste plekjes in de natuur te ontdekken of om gewoonweg wat variatie aan je trainingen toe te voegen. Maar dat offroad lopen is ook een kunst, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om eropuit te trekken. Met deze checklist helpen we je graag op weg!
1. Wees realistisch bij het uitkiezen van je route

5 kilometer op de loopband of een rondje in het park is heel wat anders dan 5 kilometer op oneffen grond lopen. Natuurlijke hindernissen als takken, steentjes en hellingen nemen heel wat van je snelheid weg. Overschat die loopafstand dus niet wanneer je je route uitstippelt en focus ook niet op het lopen van een snelle tijd.

2. Neem basisbenodigdheden mee

Zorg ervoor dat je steeds iets van (sport)drank en een energiereep op zak hebt. Een kaart (voor als je geen internettoegang hebt met je smartphone) is zeker geen overbodige luxe wanneer je een onbekend gebied verkent. Laat ook steeds iemand weten waar je naartoe gaat en om hoe laat die persoon je terug kan verwachten. Safety first!

3. Loop in het daglicht

Aansluitend op die veiligheid: loop overdag. Er zijn maar weinig natuurpaden verlicht en als je geen risico’s (zoals je voet omslaan of het pad kwijtraken) wil nemen, loop je beter niet in het donker. Is het in de zomer te warm om overdag te lopen? Sta wat eerder op en vertrek bij het eerste daglicht.

4. Kies de juiste schoenen

De grootste verschillen tussen weg- en trailschoenen zijn dat die laatste zwaarder en stugger zijn en vaak een lager profiel hebben. Een trailschoen moet je voet beschermen tegen de typische kenmerken van ruw terrein, zoals stenen en takken. Het aanbod aan trailschoenen is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor je nu een ruime keuze hebt. Voor deskundig advies kun je het beste je naar een loopspeciaalzaak gaan. Voor zij die vaak kiezen voor routes die verharde wegen afwisselen met zachte ondergrond, kunnen gebaat zijn bij een ‘hybride’ loopschoen.

5. Verbeter je trail skills

Wil je beter voorbereid zijn voor je eerste of volgende trailloop? Werk dan aan je evenwicht en explosiviteit. Tijdens een trailloop word je behendigheid vaak op de proef gesteld: takken ontwijken, van links naar rechts draaien en soepel bergop lopen. Zo’n loopsessie vraagt heel wat van je spieren. Het kan daarom geen kwaad om je romp en (zij)beenspieren te versterken met gerichte kracht- en stabilisatieoefeningen. Door je spieren te versterken, vergroot je niet enkel je stabiliteit en kracht. Ook het risico op blessures neemt af.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?