Hardlopen in Amsterdam? Check eerst de luchtkwaliteit!

Snel even je loopschoenen aantrekken om een frisse neus te halen? Goed idee! Tenminste als de buitenlucht zuiver is. In Amsterdam kunnen lopers dit vooraf voortaan zelf checken via een handige website.

Overal in Amsterdam staan her en der meetstations waar 24 uur per dag de luchtkwaliteit gemeten wordt. Via de website at5.nl kunnen Amsterdammers sinds donderdag controleren hoe zuiver de lucht is in de buurt waar ze willen gaan lopen.

De luchtkwaliteit wordt aangeduid met de labels goed/matig/onvoldoende/slecht en dat staat voor:

GOED: Je hoeft je gebruikelijke activiteiten niet aan te passen.

MATIG: Je hoeft je activiteiten niet aan te passen. Ben je gevoelig voor luchtverontreiniging? Overweeg dan je lichamelijke inspanning te verminderen.

ONVOLDOENDE: Overweeg zware lichamelijke inspanning te verminderen. Ben je gevoelig voor luchtverontreiniging? Overweeg dan je lichamelijke inspanning te verminderen en overleg eventueel met je arts over aangepaste medicatie.

SLECHT: Doe rustig aan en verminder lichamelijke inspanning. Overweeg je reisroute aan te passen. Ben je gevoelig voor luchtverontreiniging? Overleg eventueel met uw arts over aangepaste medicatie.

Het hoeft niet te verbazen dat de luchtkwaliteit nabij het Vondelpark, waar de verkeersdruk een stuk lager is, over het algemeen veel beter is dan in de buurt van de drukke Stadhouderskade.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?