Hardlopen in de kou? Kleed je in laagjes!

Het is december en dat betekent dat de temperatuur ook flink omlaag gaat. Maar dat zegt niet dat het te koud is om te gaan hardlopen. Je kunt jezelf met kleding goed beschermen tegen de kou. Maar wanneer ben je eigenlijk goed aangekleed? Op koude dagen is het vooral belangrijk dat je meerdere laagjes over elkaar aan trekt. Het bekende drielagensysteem is daarbij handig om in gedachten te houden als je voor je kledingkast staat.

Tijdens koude en natte dagen moet je misschien iets langer nadenken over wat je aantrekt, maar ook niet te lang. Het is eigenlijk heel simpel. Je hoeft echt niet als een Michelin-poppetje naar buiten te gaan, want je loopt jezelf vaak al snel warm. Met te veel loopkleding heb je de kans dat je het te warm krijgt. En met te weinig of te dunne kleding kun je weer koude spieren krijgen. Het drielagensysteem is handig om in je achterhoofd te houden, omdat je dat ook altijd kan aanpassen met een dikkere of dunnere laag.

Laag 1: onderkleding

De eerste laag is bedoeld voor de vochtafvoering. Deze kleding zit daarom ook strak op je lichaam. Je moet hierbij denken aan thermoshirts van speciaal materiaal dat ervoor zorgt dat het zweet snel wordt afgevoerd. Op die manier koel je niet onnodig af tijdens het hardlopen. Een belangrijke functie van deze eerste laag is ook de isolatie van je lichaam.

Laag 2: hardloopshirt en broek

De tweede laag zorgt dat je je warmte ook vasthoudt en dat overtollige warmte ook wordt afgevoerd. Voor deze laag is het belangrijk dat je een goed hardloopshirt aantrekt met lange of korte mouwen. Deze shirts hebben de eigenschap dat ze warmte reguleren en vochttransport mogelijk maken. Vergeet ook niet een dikkere hardloopbroek aan te trekken. Je benen zullen door het bewegen minder snel kou vatten, maar toch is het goed om daar ook aan warme kleding te denken. Een speciale winter-tight is bijvoorbeeld van iets dikkere stof gemaakt met een soort voering aan de binnenkant waardoor de wind er niet zomaar doorheen blaast.

Laag 3: extra bescherming

De derde laag is specifiek om je tegen de kou en regen te wapenen. Je moet dan denken aan een ademend hardloopjack dat beschermt tegen wind en water. Een goed jack is waterdicht en voert het zweet af naar buiten. Een katoenen shirt onder een speciaal hardloopjack heeft trouwens niet veel zin. Zo’n shirt houdt het vocht namelijk vast waardoor het zwaar wordt en aan je huid gaat plakken. Zorg dus voor een speciaal hardloopshirt onder je hardloopjack.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?