Het eeuwige leven met intervaltraining

Dat sporten gezond voor ons is weten we wel. Recent onderzoek laat echter zien dat oudere sporters extra baat kunnen hebben bij intensieve intervaltraining. Deze training zou veroudering van onze cellen tegengaan. Meer dan wanneer er alleen rustig getraind wordt.

Je bent nooit te oud om te beginnen met sporten

Denk je dat je te oud bent om te sporten? Think again! Aan het onderzoek deden 72 mensen mee die voorheen niet actief waren. Een derde van de deelnemers deed drie keer per week intervaltraining op een indoorfiets: ze fietsten 4 minuten zo hard als ze konden, gevolgd door 3 minuten herstel en herhaalden dit 4 keer per training. Een derde fietste 5 dagen per week, 30 minuten op een rustig tempo en deed 4 keer per week aan lichte krachttraining. Een derde groep deed alleen krachttraining, 2 keer per week. Na twaalf weken waren alle deelnemers vooruit gegaan, ongeacht leeftijd of welk soort training ze hadden gedaan. Maar het soort training bepaalde hoeveel ze vooruit waren gegaan.

Meer uithoudingsvermogen

De groep die rustig had gefietst zag een kleine vooruitgang in hun zuurstofopname. Vooral de oudere deelnemers verbeterden zich, aangezien hun startniveau lager lag. De groep die krachttraining deed werd vooral sterker. Maar het was vooral de groep die intervaltraining had gedaan die een enorme sprong maakte. Hun mitochondriën, de energiefabriekjes in onze spieren werden niet alleen groter maar gingen ook een stuk beter werken. De onderzoekers noemden de veranderingen: een omgekeerd verouderingsproces. Met andere woorden: het uithoudingsvermogen van deze deelnemers ging enorm vooruit.

Begin rustig

De onderzoekers wijzen er wel op dat je, ongeacht je leeftijd, rustig moet beginnen. Als je een lange periode niet actief bent geweest is het goed te beginnen met rustig wandelen, rustig fietsen of joggen. Het onderzoek laat namelijk zien dat elke vorm van inspanning ons fitter maakt. Heb je na een tijdje de smaak te pakken dan kun je de intensiteit nog wat opvoeren om al sportend steeds jonger te worden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?