Het vakantiegevoel vasthouden: zo doe je dat

De zomervakantie zit erop. Back to work, back to school. De kans is groot dat je dat relaxte vakantiegevoel snel weer kwijt bent. Hoe kan je in het drukke leven van alledag balans vinden tussen werk en privé? Wij vroegen het aan psychotherapeute en topcoach Anneleen De Lille, die met haar boek ‘Minder werken, meer doen’ wil helpen om orde op zaken te stellen in je hoofd, leven en werk.

Je hebt het gevoel dat je keihard werkt en toch constant achter de feiten aanholt. Dat de dagen voorbij vliegen en je een sprintje trekt van de ene vergadering naar de andere afspraak. En terwijl je to-dolijst langerwordt, wil je ook nog sporten, gezond eten en tijd spenderen met familie en vrienden. I want it all & I want it now. Klinkt herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel mensen dromen ervan om beter hun grenzen te bewaken en weer baas te worden over hun tijd.

Terwijl we dachten dat we na de pandemie wat rustiger zouden leven, zijn we drie jaar later bijna allemaal terug bij af: druk, drukker, drukst. “Het lijkt alsof mensen zich dubbel zo hard inzetten om de verloren tijd in te halen. Velen vragen mij naar een magisch timemanagementplan, waarmee ze alles vlot kunnen blijven doen. Maar je kan niet álle ballen tegelijk in de lucht houden”, weet Anneleen De Lille. In haar boek Minder werken, meer doen helpt de psychotherapeute je op weg naar een zinvol en gelukkig leven. Ze leert je gerichte keuzes maken, toont hoe je valkuilen van stress herkent en geeft tools om nieuwe gewoontes te creëren. Als lezer krijg je vijf handvaten aangereikt waarmee je meer grip krijgt op je leven en werk.

Naast deze handvaten heeft Anneleen ook nog een paar handige tips voor je:

TIP: Wees dankbaar

Heb je de neiging om voorrang te geven aan je werk? Hou een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag noteert waarover je tevreden bent. Dat mogen kleine dingen zijn, zoals iets lekkers dat je at. Als je zwart op wit ziet staan dat die maandelijkse lunch met je zus je blij maakte, zal je hem de volgende keer niet zo makkelijk meer afzeggen omdat je het te druk hebt op je werk.

TIP: Ontfocus

Cruciaal om te kunnen focussen, is ontfocussen. Ga tijdens de werkdag af en toe naar buiten, zonder schuldgevoel. Die korte pauze helpt om daarna gefocust verder te werken. Ook een goede nachtrust is noodzakelijk om de dag erna focus te vinden.

TIP: Alles gaat beter met twee

Vraag aan een vriend(in) of je partner om samen te sporten. Nieuwe gewoontes leer je sneller met z’n tweeën en je houdt ze ook beter vol. Je kan het nog leuker maken door er een (kleine) beloning aan te koppelen, zoals een momentje me-time bij je thuis/de wellness of door een nieuw loopshirtje te kopen.

Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan het RunningNL magazine of lees het artikel online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?