Hoe Brooks erin slaagt jouw perfecte hardloopschoen te vinden

Onlangs trokken we naar Londen voor een ontmoeting met Carson Caprara, VP of Footwear bij Brooks. Caprara had het met ons over Brooks’ filosofie, die zowel gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten als op de onmisbare ervaring van veel hardlopers.
Blootvoets versus Brooks

Carson Caprara werkt al bijna 20 jaar voor het Amerikaanse Brooks, dat zich uitsluitend op de hardloopsport richt. “Na mijn studies ging ik er meteen aan de slag”, blikt Caprara terug. “Ik startte op de verkoopafdeling en vanaf 2009 doe ik aan productontwikkeling. Die overstap was een heftige periode, want in de Verenigde Staten won het blootvoets lopen toen sterk aan populariteit. De markt van loopschoenen raakte helemaal verstoord, maar we hebben er veel uit geleerd.”

De hype van het blootvoets lopen had als gevolg dat ze bij Brooks hun biomechanische research dringend moesten herzien. Net als bij de meeste andere sportmerken was die research in de bevindingen uit de jaren 80 blijven steken en er was weinig aandacht voor de noden van de lopers. “Met onze research moesten we toen helemaal opnieuw beginnen”, legt Caprara uit. “In samenwerking met onder meer de University of Massachusetts werkten we vijf jaar lang aan onze filosofie, die nu bekend staat als Brooks’ Run Signature. Heel typerend voor dat onderzoek waren foto’s met daarop de voetlandingen van alle finalisten op de 10.000 meter tijdens de Amerikaanse trials. Het doel van dat onderzoek was nagaan of er een juiste manier van lopen was. De lopers waren allemaal toppers met veel loopkilometers in de benen en toch bleken die allemaal op een verschillende manier op hun voet te landen. Mensen lopen zo verschillend. Door onze gewrichten, de vorm van onze beenderen, onze knieën en enkels hebben we allemaal een eigen beweegpatroon. Iedere loper is uniek. Hierdoor heeft elke loper nood aan een schoen, die zijn prestaties en comfort optimaliseert, en kwetsuren tegengaat. Dat heeft consequenties voor de ontwikkeling van loopschoenen. Probeer niet de loper in de schoen te laten passen, maar wel de schoen aan te passen aan de loper. Als we je lichaam begrijpen, kunnen we met de bestaande technologie je loopervaring sterk verbeteren.”

“Probeer niet de loper in de schoen te laten passen, maar wel de schoen aan te passen aan de loper.”

Gamechanger

Meer nog dan het biomechanisch onderzoek staat bij Brooks het onderzoek naar de behoeften van de loper centraal. Dat onderzoek gebeurt intern door het Run-Sight Lab. Medewerkers hebben er dagelijks contact met lopers, wat heel bruikbare informatie oplevert voor de productontwikkeling. “Informatie leidt tot innovatie”, stelt Caprara. “Als we weten wat lopers nodig hebben, kunnen we aan de slag voor hun optimale schoen.”

Maar tussen een idee en het resultaat ervan op de markt zit toch al snel twee jaar. Om die periode in te korten en nog sneller in te spelen op wensen van lopers, beschikt Brooks intussen al over de BlueLine Lab, een overduidelijke verwijzing naar de ideale lijn tijdens een marathon. Brooks’ BlueLine Lab ontwikkelt innovatieve prototypes van loopschoenen in sneltempo en in gelimiteerde oplage. Nieuwe technologieën worden geïntegreerd in een loopschoen, die snel op de markt kan worden gebracht. The Hyperion Elite, waarmee Des Linden de marathon van Boston heeft gewonnen, is daar een geslaagd voorbeeld van.

Bij Brooks wordt innovatie, die grote voordelen oplevert tijdens het lopen, zeker niet beperkt tot een select groepje topatleten. “We willen alle lopers zo veel mogelijk opties bieden”, benadrukt Caprara. “En een schoen met een groot innoverend voordeel kan mensen, die voordien misschien eerder werden afgeschrikt om te lopen, net wel een goed loopgevoel geven. Dat is toch amazing! We moeten proberen nog sneller de alledaagse loper te bereiken.  Het wordt een gamechanger voor onze sport.”

“Een schoen met een groot innoverend voordeel kan mensen, die voordien misschien eerder werden afgeschrikt om te lopen, net wel een goed loopgevoel geven.”

De beste versie van jezelf

Caprara is optimistisch over de toekomst van het lopen en de verdere ontwikkeling van nog betere loopschoenen: “Op vlak van biomechanica en de kennis over de manier waarop we bewegen zitten we al bijzonder ver. En dat blijft van groot belang. Maar hebben jullie al eens gedacht aan dat beste gevoel tijdens het lopen? Aan dat moment, waarop de endorfines vrijkomen en je euforisch bent? Wat zou er gebeuren als loopschoenen je nog langer in die euforische zone kunnen houden? Dat is een volgende grens om te overschrijden! Ik geloof dat het haalbaar is. Vandaag ontwerpen we schoenen, die we vijf jaar geleden niet voor mogelijk hielden. Over tien jaar zullen we weer een stap verder staan. De toekomst van schoenen met demping ziet er rooskleurig uit. We zullen proberen om met loopschoenen het beste moment tijdens je loop een hele loop lang aan te houden. Dat is mijn ambitie. De reden dat mensen lopen is dat ze er een gevoel bij hebben. Niet omdat we hen vertellen dat ze sneller zullen lopen of niet geblesseerd zullen raken. Op die manier kunnen we ook een grote groep nieuwe lopers bijwinnen. De toekomst van de wedstrijdschoen is snelheid. Als we dankzij onze schoenen alledaagse lopers het gevoel van snelheid kunnen geven, zal die groep lopers nog uitbreiden. Als je dan loopt, word je de beste versie van jezelf.”

Over Find Your Run
Of je nu verlangt naar extra demping voor de langere duurlopen, een goede dosis snelheid kunt gebruiken of wat meer veerkracht aan je stap wilt toevoegen, Brooks heeft de loopschoenen die je zoekt. Speciaal ontworpen voor jouw lichaam, wensen en doelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?