Hoe snel raak je je loopconditie kwijt als je even niet traint?

Onderzoekers hebben gekeken naar wat er gebeurt als je je loopschoenen even in de kast laat staan.

Heb je een tijdje (verplicht) rust genomen of plan je om even een pauze te nemen van sporten? Dan wil je wellicht weten hoe snel je opgebouwde conditie kwijt bent. Een bekende studie, gepubliceerd in The Journal of Physiology, suggereert dat er een belangrijke verandering plaatsvindt in de mogelijkheid van je lichaam om zuurstof te gebruiken en te verwerken. De maximale zuurstofopname (VO2-max) kan sterk dalen in slechts 1 maand van inactiviteit.

Bij het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Mayo Clinic en University of Texas Austin, werden zeven duuratleten met dezelfde loopervaring gevolgd en werd er nagegaan hoe snel ze hun conditie verloren na 12, 21, 56 en 84 dagen zonder training. Dit is wat er gebeurde:

Na 2 weken

Bij een looppauze van twee weken is er een achteruitgang op trainingsvlak, enzymeniveaus in het bloed die in verband staan met duurprestatie nemen af met 50% en je VO2-max daalt met 7%.

Na 1 maand

De meeste ‘schade’ gebeurt in de eerste 2 à 3 weken. Na een maand is er nog wel een meetbare achteruitgang in conditie en enzymniveaus die gelinkt worden aan fysieke inspanning, maar deze dalingen vlakken af na 3 weken van inactiviteit.

Na 3 maanden

Als je slechts een paar maanden getraind had voor je rustperiode, is de VO2-max volledig gedaald naar het punt wanneer je begon met trainen. Je opgebouwde uithoudingsvermogen is dus volledig weg, al kan je snelheid nog wel aanwezig zijn. Lopers met meer ervaring kunnen terugvallen op hun basis, waardoor hun vormpeil niet zal dalen tot op hetzelfde niveau als dat van minder getrainde lopers, zelfs niet na 3 maanden van inactiviteit.

Na 1 tot 3 jaar

Op dit punt is je uithoudingsvermogen volledig weg en je spiermassa en -kracht beginnen ook te verdwijnen. Erg getrainde lopers zullen hun snelheid echter niet volledig kwijt zijn, omdat snelle spiervezels niet afnemen als een gevolg van inactiviteit. Je moet terugvallen op snelheidswerk en sprinttrainingen om opnieuw aan spierkracht te winnen.

Conclusie: in de eerste twee weken van je rustpauze zal je merken dat vooral je uithouding er sterk op achteruitgaat, maar dat je je snelheid nog een tijdje kan behouden, zelfs na meer dan een jaar niet-sporten. Gezien het niveau van goedgetrainde duursporters niet zo hard daalt tot op het niveau van zij die zelden of nooit aan sport deden, kunnen zij makkelijker en sneller opnieuw conditie opbouwen na een (verplichte) looppauze.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?