Hoe verbeteren compressiekousen mijn hardloopprestaties?

Kunnen compressiekousen blessures voorkomen? Wanneer zijn compressiekousen zinvol? En hoe bepaal je wat goede kousen zijn? Herzog Medical, specialist in blessurepreventie, belicht de voordelen van compressiekousen, legt uit hoe je de juiste vindt en geeft je als lezer van RunningNL ook een aantrekkelijke korting om de voordelen ervan zelf te ontdekken.
Als je een fanatieke loper bent, heb je waarschijnlijk al heel wat zaken geprobeerd om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Zeker in de voorbereidingsfase van een voorjaarswedstrijd of een marathon is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan kleine pijntjes of stijve spieren.

Heb je weleens gedacht aan compressiekousen? Steeds meer sportmerken bieden ze tegenwoordig aan in allerlei drukklassen, modellen en kleuren. Om zeker te zijn van de kwaliteit is het belangrijk dat je secuur kijkt voor welk merk compressiekousen je kiest in het uitgebreide aanbod. Veel fanatieke recreanten en topsporters kiezen bewust voor de kousen van Herzog. Wat maakt deze kousen met dat karakteristieke H’tje op het scheenbeen een interessante keuze?

 1. Helpen typische loopblessures voorkomen

  Stijve kuiten en blessures zijn veelvoorkomende problemen bij hardlopers, vooral bij het trainen voor lange afstanden. Herzog Medical staat bekend om zijn innovatieve compressiekousen die speciaal zijn ontworpen om blessures te voorkomen. Het drukverloop van Herzog-kousen zorgt ervoor dat de schokbelasting op het onderbeen efficiënter wordt opgevangen. Tijdens het hardlopen verminderen de kousen de zijwaartse trillingen van de kuitspieren bij elke voetlanding, wat resulteert in minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen. Hierdoor wordt de spierschade gereduceerd en blessures, zoals shin splints en achillespeesproblemen, voorkomen.

“Tijdens het lopen verminderen de kousen de zijwaartse trillingen van de kuitspieren bij elke voetlanding, wat resulteert in minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.”

 1. Zorgen voor een sneller herstel en minder spierpijn

  Een extra voordeel van compressiekousen is dat ze zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie. Zo ervaar je minder spierpijn en heb je een kortere hersteltijd, waardoor je sneller klaar bent voor je volgende sportsessie. Niet voor niets maken professionele wielrenners van teams zoals Lidl-Trek en Team DSM-Firmenich in de Tour de France gebruik van Herzog-kousen om hun herstel na elke etappe te versnellen. Overigens is Herzog Recovery ook partner van de Nederlandse atletiekunie.

 2. Bieden een perfecte pasvorm voor elke loper

  Een geavanceerd maatsysteem stelt Herzog in staat om de perfecte kousen voor iedere hardloper te bepalen. De PRO Sport Compressiekousen zijn ontworpen met een specifieke druk van 25 à 30 mmHg op enkelniveau tot 22 à 23 mmHg onder de knie. Dit drukverloop is van essentieel belang voor een optimale compressie en kan alleen worden gegarandeerd door rekening te houden met de verschillende kuitcontouren en beenlengtes van sporters. Het bepalen van de confectiemaat kan nooit uitsluitend worden gebaseerd op de schoenmaat en de dikste kuitomvang. Een slanke, lange marathonloper met schoenmaat 41 heeft immers heel andere beencontouren dan een sprinter met dezelfde schoenmaat. Herzog Medical maakt daarom gebruik van een uniek meetsysteem met zes opmeetpunten om de juiste confectiemaat te bepalen. Met een assortiment met 54 maten per kleur zijn de kousen van Herzog perfect afgestemd op de benen en wensen van elke loper.

“De kousen van Herzog Medical zijn de enige sportkousen met een officieel medisch label (MDR), wat hun kwaliteit en effectiviteit aantoont.”

 1. Werken als ‘hechtpleister’

  Krijg je te maken met een acute blessure en moet je noodgedwongen je hardloopschoenen even aan de kant laten staan? Bij een (micro)scheur of verkramping in de kuit werken Herzog-kousen als een soort hechtpleister. De wondranden worden door de compressiekousen goed tegen elkaar gedrukt, wat het genezingsproces versnelt en het risico op littekenvorming verkleint. Dit laatste is een belangrijk gegeven, omdat littekenweefsel nooit meer dezelfde elasticiteit krijgt als de omliggende spier.

 2. Bieden een optimaal draagcomfort

  Last but not least: de pasvorm van Herzog compressiekousen maakt ze ideaal voor langdurig gebruik tijdens je hardloopsessies. De kousen zijn vervaardigd met premium garen en vochtabsorberende microvezels, waardoor ze niet alleen comfortabel zijn, maar ook zorgen voor een optimale vochtafvoer en ventilatie. Dit helpt bij het voorkomen van blaren en houdt je voeten fris en droog, zelfs tijdens de meest intensieve workouts.

Of je nu een beginnende hardloper of een doorgewinterde marathonloper bent, Herzog-kousen zijn een investering in jouw hardloopplezier. Train jij richting een voorjaarswedstrijd en wil je zelf de voordelen ervaren? Met de code Runningnl15 bestel je in webshop van Herzog met 15 procent korting jouw Herzog-kousen. De actie loopt tot en met zondag 31 maart.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?