Young male runner checking smartwatch in parking lot

Is het een goed idee om je kater ‘uit te zweten?’

‘Kater? Een stevige zweetsessie en je voelt je snel beter’: een vaak gehoorde uitspraak, maar is dat wel het beste advies om je sneller van die kater te verlossen?

De meningen zijn verdeeld: onderzoek uit 2016, gepubliceerd in The British Journal of Sports Medicine, stelde dat lichaamsbeweging het effect van alcohol en het daarmee geassocieerde risico op cardiovasculaire ziektes en kanker kan beperken. Toch lijken de meeste onderzoekers sporten af te raden als je een glaasje (of enkele) te veel op hebt. En wel om volgende redenen: 

1. Je verliest enkel maar meer vocht 
Alcohol en toxines uitzweten als je vochtpeil al laag is, kan je lichaam nog meer uitdrogen. En die (verdere) dehydratatie kan hoofdpijn verergeren of duizeligheid in de hand werken. Bovendien onderdrukt alcohol de afgifte van bepaalde hormonen die ervoor zorgen dat je nieren vocht vasthouden. Daardoor moet je je blaas vaker ledigen, wat opnieuw dehydratatie in de hand werkt. Wil je weten of je voldoende gehydrateerd bent? Check dan de kleur van je urine: is die eerder (donker)geel dan helder? Stel je training dan toch maar even uit.

2. Je hebt onvoldoende (of ondiep) geslapen 
Wie een glaasje te veel op heeft, valt misschien wel als een blok in slaap. De kwaliteit van die slaap is een ander verhaal, want door alcohol slaap je veel minder diep. En we weten allemaal dat voldoende slaap cruciaal is voor een goede sportprestatie. Een gebrek aan slaap in combinatie met alcohol in je lichaam is bovendien funest voor je spierherstel. 

3. Je hebt een elektrolytentekort
Dehydratatie wijst niet enkel op een vochttekort, maar ook op een verlies van elektrolyten en zouten. De afwezigheid van deze mineralen kan spierkrampen in de hand werken en zelfs tot blessures leiden. Let op: hoewel je veel water moet drinken om je vochtpeil opnieuw aan te vullen, verlies je door té veel water ook elektrolyten. Sportdrank en water waaraan elektrolyten zijn toegevoegd, zijn bij (extreme) dehydratatie goede alternatieven.

4. Je maag en darmen liggen helemaal in de knoop 
Veel alcoholische drankjes, zoals bier, bevatten koolzuurbestanddelen die voor een opgeblazen gevoel zorgen. Daarnaast is misselijkheid geen onbekend symptoom van een kater. En die vettige hap na een avondje stappen, maakt je maag en darmen niet echt gelukkiger … Sporten met een spijsvertering die in de knoop ligt? Geen aanrader.
Hoewel je kater uitzweten met een stevige sportsessie dus niet het beste advies is, kan je nog steeds kiezen voor een rustigere vorm van lichaamsbeweging. Denk daarbij aan een wandeling of een rustige yogasessie om die feelgood-stofjes als endorfines (die vrijkomen tijdens het sporten) toch op te wekken. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?