Joshua Belet wint TSC Amsterdam Marathon

De 25-jarige Keniaan kwam in het Olympisch Stadion over de streep na een tijd van 2:04:18.

Belet leek lange tijd op weg naar een nieuw parcoursrecord. Maar een fikse versnelling die hij na 30 kilometer plaatse moest hij op het einde bekopen, waardoor hij niet aan het parcoursrecord van Tamirat Tola kwam. Hij won in 2021 in de de marathon in de hoofdstuk in een tijd van 2:03:39.

De winnaar bleef zijn landgenoot Cybrian Kotut zo’n 20 seconde voor. De derde plaats was eveneens voor een Keniaan. Bethwel Chumba finishte in 2:04:37.

Belet

Het was voor Belet pas zijn derde marathon in zijn carrière. Eerder dit jaar liep hij in Hamburg (2:04:33). In augustus nam hij deel aan de marathon op de wereldkampioenschappen in Budapest. Toen haalde hij de finish niet.

De Nederlander Khalid Choukoud liep een persoonlijk record, maar kwam niet aan de tijd om zich te kwalificieren voor de Olympische Spelen.

Vrouwen

Bij de dames eiste Meseret Belete de overwinning voor zich op. Zij kwam na 2 uur, 18 minuten en 22 seconden over de finish.