Krijg extra motivatie van deze 5 hardloopdocu’s

Het is vandaag popcorndag! Deze knapperige gepofte mais smaakt natuurlijk veel beter bij een goede hardloopfilm of documentaire. We zetten daarom vijf inspirerende kijktips voor je op een rij, waar je zeker extra hardloopmotivatie van krijgt.

The Barkeley Marathon

Geïnspireerd op een berucht verhaal over een gevangenisontsnapping ontstond het idee voor een The Barkeley Marathon, misschien wel de zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld. In 25 jaar hebben maar 10 deelnemers de finish gehaald. Deelnemers aan deze trail moeten binnen zestig uur 160 kilometer met maar liefst 16.000 hoogtemeters afleggen door de bossen van Tennesse. Extra hindernis vormt het parcours, want dat is er niet. Lopers moeten zelf hun weg zien te vinden. The Barkelye Marathon – The Race that eats its young laat deze bizarre race van binnenuit zien. Een aanrader!

‘Solace – Running in the Alps in 30 days’

Hoelang zou het duren om 2.560 kilometer te lopen? En hoe overbrug je 150.000 hoogtemeters? De Belg Karel Sabbe, een van ’s werelds beste (ultra)traillopers, zocht het uit tijdens een tocht over de Alpen in 30 dagen. Documentairemakers van On volgden Sabbe op zijn tocht, waarbij ze niet allen zijn reis doorheen de Alpen vastlegden, maar ze de kijker ook meenemen in de mindset van een van ’s werelds beste ultralopers.

Made to be Broken

Met Karl Metzer blijven we nog even in de wereld van ultrarunners. Hij liep al vele ultratrails, maar de Appalachian Trail stond nog altijd hoog op zijn lijstje. Deze bekende route van Georgia naar Maine bestrijkt meer dan 3000 kilometer. In de docu Made to be Broken volg je Metzler op die tocht, waar hij ook nog eens recordpoging van maakt.

Kipchoge – The Last Milestone

Als je het over records hebt dan kom je vanzelf uit bij de Keniaan Eliud Kipchoge. ‘s Werelds beste marathonloper schreef geschiedenis toen hij in 2019 als eerste ooit een marathon in minder dan 2 uur liep, ook gekend als de INEOS 1:59 Challenge. Op 12 oktober 2019 slaagde hij in iets dat velen onmogelijk achtten en bereikte hij een mijlpaal. Hij liep 42,195 km in een tijd van 1u:59’40”. Vorig jaar verscheen over die historische dag de film Kipchoge – The Last Milestone.  

De mooiste marathon

In ‘De mooiste marathon’ volgt documentairemaker Geert Jan Lassche Michel Butter en zijn coach Guido Hartensveld voor, tijdens en na de Marathon Amsterdam 2015. Ook al kennen we de afloop al is dit evengoed een mooie documentaire over de marathonvoorbereiding van een topper. Deze docu uit 2016 is terug te kijken bij 2DOC.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?