Hardlopen op klassieke muziek? Dat werkt beter dan je denkt!

Leren hardlopen met klassieke muziek? Het lijkt een niet heel logische combinatie, maar met dit trainingsschema train je toe naar 30 of 60 minuten achter elkaar hardlopen.

Fit op 4 is een initiatief van NPO Klassiek. Waar veel hardlopers het liefst met een beat onder de muziek hardlopen, kan het ook anders.

Niet alleen hardlopen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Klassieke muziek is dat ook, stelt NPO Radio 4. Daarom gingen ze in zee met topatleet Tom Wiggers, die een trainingsschema samen stelde, waarbij hardlopen en klassieke muziek gecombineerd worden. Presentator van het NPO Radio 4 programma De Klassieken, Ab Nieuwdorp, is in deze podcast je running coach. Hij geeft je niet alleen instructies wanneer je van tempo mag wisselen, maar hij voorziet je ook van leuke weetjes over de muziek die je op dat moment hoort.

Schema

Er zijn ondertussen al twee programma’s: een 9-weeks programma om 30 minuten achtereen te lopen, gevolgd door een programma van 10 weken voor 60 minuten non-stop hardlopen. Ideaal als je je doel wilt verleggen, eens variatie in je training wilt, of herstelt van een blessure en je belasting weer op moet bouwen. De klassieke werken zijn aangepast of de training qua tempo, ritme en lengte, waardoor je lekker door kunt lopen.

Muziek

Heb je tijdens het rennen een mooi stuk gehoord en ben je benieuwd naar de naam, componist of uitvoerende? Alle werken die in de podcasts zijn gebruikt, staan verzameld in handige afspeellijsten.

De hardlooptrainingen van Fit op 4 zijn gratis te beluisteren en downloaden via de site van NPO Radio 4iTunes en Spotify.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?