Legendarische Comrades Marathon bijna prooi voor Piet Wiersma

Ultraloper Piet Wiersma heeft opnieuw van zich laten horen. Vorige maand deed hij een wereldrecordpoging op de 100 kilometer, die hij vanwege kramp moest afbreken. Gisteren finishte hij als tweede (met slechts 2 seconde achterstand) tijdens de Comrades Marathon in Zuid-Afrika. 
Bloedstollende finish

Op 25 kilometer van de meet demarreerde de uiteindelijke winnaar Tete Dijana. Lange tijd liep Wiersma, die vorige maand zag hoe zijn concurrent Aleksandr Sorokin wél een wereldrecord liep, op een derde positie. Maar nadat hij de Zuid-Afrikaan Edwad Mothibi passeerde, ging Wiersma op jacht naar Dijana. Die keek voortdurend achterom, maar hield na een bloedstollend einde toch twee seconde over. Bekijk hieronder de finish en via deze link een samenvatting van de wedstrijd.

Waarom is de Comrades Marathon zo bijzonder?

De Comrades Marathon is de oudste en qua deelnemersveld de grootste ultramarathon ter wereld. Daarnaast is het een van de zwaarste. Het parcours in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal is bijna 90 kilometer lang en laat de lopers meanderen door de prachtige vallei van de duizend heuvels tussen Pietermaritzburg en Durban. Lopers hebben 12 uur de tijd om de ultramarathon te volbrengen.

Wat is de oorsprong van deze race?

De Comrades Marathon wordt georganiseerd sinds 1921 en is een eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen. De race is legendarisch geworden. Het parcours kent twee varianten: jaarlijks worden start- en finishplaats omgedraaid, waardoor je een uphill en downhill editie hebt. Dit jaar was het een downhill editie.

Publiek

Henk Guise weet alles van deze race. Hij finishte al acht keer, zondag 11 juni kwam hij na 8 uur, 32 minuten en 56 seconde over de finish. “De eerste keer dat ik de Comrades liep, was ik aan de finish helemaal gesloopt. Ik heb onderweg alle dalen gezien. Nog steeds ben ik jaloers op die finish, toen ik voor het eerst mocht ervaren hoe het is om die beroemde 90 km te voltooien”, zegt Guise die iedere editie weer verbaasd is over het enthousiasme van het publiek. “Naast goede verzorging heb je tijdens Comrades te maken met het meest uitgelaten publiek van de wereld.”

Deelnemers hebben 12 uur de tijd om de race te volbrengen. Te laat? Geen medaille en geen uitslag. Guise: “Dat dramatische moment wordt in Zuid-Afrika live uitgezonden op televisie. De Zuid-Afrikanen hebben een bijzondere sterke mentaliteit die ze ‘vastbijt’ noemen. Ik heb onderweg lopers van boven de 100 kilogram en haar tot op de schouders gezien die de Comrades door dat ‘vastbijt’ toch volbracht hebben.”

In de novembereditie 2022 van het RunningNL magazine staat een uitgebreid interview met Henk Guise over zijn ervaringen met de Comrades Marathon. Een must read, al zeggen we het zelf.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?