Lopen met een kater: niet zo’n goed idee

Als je met een kater zit na een avondje stappen, laat je best je loopschoenen even in het rek liggen. Het is niet verstandig om te gaan hardlopen met een kater in je hoofd.

Je weet hoe dat gaat: tijdens een avondje uit is het veel te leuk en kijk je te diep in het glas. De volgende ochtend word je wakker met het gevoel alsof er een vrachtwagen over je hoofd heeft gereden. Maar je had jezelf voorgenomen om te gaan lopen. Je besluit om toch maar die loopschoenen aan te trekken ‘om het er allemaal eens goed uit te zweten’. Dan is die kater misschien sneller verdreven en voel je je weer lekker fris…

Het is niet zo’n goed idee om ‘hungover’ te gaan lopen. Hoewel er kans is dat je zweet overheerlijk naar bier of tequila ruikt als je met een kater zit, is het fysiologisch gezien niet mogelijk om al sportend van je kater verlost te geraken. Alcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam, dat in normale omstandigheden voor 70% uit water bestaat. In het begin van de avond haalt je lichaam water uit je bloedplasma. Eens dat voorraadje uitgeput is, onttrekt het water aan de hersenen. Wanneer die niet meer voldoende gehydrateerd zijn, krijg je hoofdpijn. Beter bekend als: een kater van jewelste.

Als je dan aan je lichaam vraagt om nog meer water te gaan verbruiken door flink te zweten tijdens het lopen, ben je niet zo lief voor je lijf. Je geraakt op die manier serieus gedehydrateerd. Je krijgt dan niet alleen nog meer hoofdpijn, maar ook spierpijn. Je zal je dus zeker niet beter voelen door te gaan lopen met je kater, integendeel.

Als je écht je loopjes niet kan missen, is het beter om te vermijden dat je te dronken wordt en met een kater opgescheept zit. Je mag gerust eens iets drinken maar wees matig en drink tussenin voldoende water. Zit je met een kater en wil je toch iets van beweging/sport doen, maak dan een rustige wandeling. Zo haal je een frisse neus en zo voel je je ook al wat beter!

Het is trouwens aangetoond dat lopen en alcoholconsumptie vaak hand in hand gaan. Het is niet zo dat het één het ander veroorzaakt, dus lopen doet je niet ‘automatisch’ naar alcohol grijpen. Het heeft meer te maken met het gevoel dat lopers na een prestatie soms hebben van: ‘ik mag mezelf nu belonen met iets lekkers’. Dat ‘iets’ is vaak een alcoholische drank omdat dit een goed gevoel veroorzaakt. Het is dus niet zo vreemd dat lopers af en toe eens een kater hebben…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?