Lopen voor de vrijheid

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen de Tweede Wereldoorlog officieel beëindigd. Sindsdien wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het plein voor Hotel De Wereld. Vanaf dat moment verspreid het Bevrijdingsvuur zich over Nederland.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 zijn daar de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Onze bevrijding wordt jaarlijks gevierd en vanaf Hotel de Wereld vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Niet alleen op de Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken, maar de loopgroepen brengen het vuur naar de eigen gemeente. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt de lokale 5 mei activiteiten in. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Bevrijdingsestafette

Loopgroepen uit het hele land brengen het vuur naar de eigen gemeente. Dit jaar lopen er maar liefst 1700 lopers mee uit 87 gemeenten. Al vanaf middernacht vertrekken de lopers, vaak in estafettevorm, vanuit Wageningen, met een windlicht waar het Bevrijdingsvuur in wordt meegevoerd. Over donkere wegen tot de zon opkomt. Bij militaire erevelden wordt een moment van bezinning ingelast, zoals bij de Grebbeberg in Rhenen. Hier komen loopgroepen langs die richting het westen het vuur naar huis brengen.

Wij zijn benieuwd wie van jullie ook meelopen om het Bevrijdingsvuur naar huis te dragen. Tag ons in je social media posts!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?