Maaltijdtip uit het Hardloperskookboek: Couscoussalade met avocado, amandel en kikkererwten

Dit bord is pas echt een bord gezond. Avocado, broccoli en amandel worden ook wel superfoods genoemd, vanwege hun vermeende effect op je gezondheid. Hoewel avocado en amandel relatief veel vet bevatten, gaat het om onverzadigd vet dat helpt om je hart- en bloedvaten in conditie te houden en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Avocado bevat bovendien veel ijzer en kalium, en amandelen zijn rijk aan vitamine E en magnesium.

Kikkererwten, gele ronde peulvruchten met een noot- achtige smaak, zijn rijk aan vezels, eiwitten en foliumzuur. Kikkererwten kunnen ook goed koud worden gegeten en hoeven niet eerst opgewarmd te worden voordat ze in de salade gaan.

En voor de variatie: voeg eens maïs, geraspte verse gemberwortel, olijven, feta of gedroogde tomaat toe, of vervang de amandelen door pinda’s of cashew- noten. Als avondmaaltijd lekker met (Turks) brood en hummus.
Kook 2 deciliter water en los hier een bouillonblokje in op. Schenk dit over de couscous. Na 5 minuten kun je de couscous met een vork losmaken en met de andere ingrediënten vermengen.

Recept: Voor 1 persoon – te lekker om te delen
100 gram couscous (ook lekker met quinoa of gierst)
65 gram kikkererwten (half blikje, uitgelekt gewicht)
30 gram (gerookte) amandelen (25 stuks, evt. kort geroosterd)
1 tl citroenschil, fijngesneden of geraspt (pas op: het wit onder de schil is bitter)
sap van een halve citroen
1⁄4 avocado in stukjes
1 tomaat in kleine blokjes
1 bouillonblokje
100 gram broccoli in roosjes, kort gekookt of gestoomd
evt. verse kruiden als munt, koriander, peterselie
peper en zout naar smaak

Deze maaltijd bevat per persoon circa 680 kcal, waarvan 26,4 gram eiwit, 84,8 gram koolhydraten, 26,2 gram vet (waarvan 3,3 gram verzadigd vet) en 20,2 gram vezels.

Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN 978 90 295 8621 4
€22,50

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?