Mina Guli: ultraloopster met een missie voor de mondiale watercrisis

Tijdens de City-Pier-City Loop Den Haag loopt Guli haar 100ste marathon in een jaar om aandacht te vragen voor de uitdagingen op het gebied van water

De NN CPC Loop Den Haag, die komende zondag plaatsvindt, kent dit jaar een bijzondere deelnemer. Ultramarathonloper, ceo van de Thirst Foundation en campagnevoerder Mina Guli loopt tijdens het sportevenement haar 100ste marathon van dit jaar. Daarmee is Guli na zondag over de helft van de uitdaging die ze afgelopen Wereldwaterdag, 22 maart, in haar thuisland Australië begon. In aanloop naar de VN 2023 Water Conferentie die in maart volgend jaar in New York wordt gehouden, loopt ze 200 marathons over de hele wereld om aandacht te vragen voor de mondiale watercrisis.

200 marathons in een jaar 

Waterschaarste en droogte zijn allang niet meer uitdagingen die alleen de heetste plekken op aarde raken, zo hebben we de afgelopen zomermaanden kunnen zien. Begin augustus werd er na aanhoudende droogte ook in Nederland een officieel watertekort afgekondigd. Vorig jaar werd Limburg nog geteisterd door overstromingen. Mina Guli, de Australische campagnevoerder, ultramarathonloper en ceo van de Thirst Foundation, komt woensdag aan in ons land om met haar RUN BLUE-campagne aandacht voor deze waterproblematiek te vragen. In Amsterdam en Den Haag rent Guli de 98ste, 99ste en 100ste van de in totaal 200 marathons die ze in aanloop naar de VN 2023 Water Conferentie van maart volgend jaar wil voltooien. Hiermee hoopt ze het thema water wereldwijd op de kaart te zetten en bedrijven, overheden én het algemene publiek te inspireren om tot actie over te gaan.

De 100ste in Nederland

Haar 100ste marathon van dit jaar loopt Guli komende zondag tijdens de City-Pier-City Loop in Den Haag. “Dat ik mijn 100ste marathon hier in Nederland loop is om verschillende redenen belangrijk”, zegt Guli. “Omdat Nederland medeorganisator is van de VN 2023 Water Conferentie én omdat het al eeuwenlang een wereldleider is op het gebied van water. Dat leiderschap is cruciaal om het wereldwijde momentum richting de conferentie verder aan te wakkeren en ervoor te zorgen dat we meer doen dan alleen maar mooie toespraken houden. Er zijn concrete toezeggingen voor actie nodig om de mondiale watercrisis het hoofd te bieden.”

Finish bij VN-hoofdkwartier in New York

Na haar verblijf in Nederland trekt Guli door naar België, Italië en Frankrijk om vervolgens het Europese gedeelte van haar marathonuitdaging af te sluiten in het Verenigde Koninkrijk. Hierna staan het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten nog op de planning. De 200ste marathon die Guli loopt, finisht ze op de trappen van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, als daar op 22 maart volgend jaar de VN 2023 Water Conferentie van start gaat. Nederland is samen met Tadzjikistan medeorganisator van de eerst waterconferentie op hoog niveau bij de VN sinds 1977. Tijdens de conferentie staat de voortgang van het duurzame ontwikkelingsdoel 6, schoon water en sanitatie voor iedereen, op de agenda.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?