Mindful running: meer energie, minder stress

Hardlopen om dat ene ultieme doel te bereiken: totale rust in je hoofd. Rust in je leven. En dat heeft volgens Martijn Mensink (45) van Mindful Run Nederland alles te maken met de juiste ademhaling. Als ervaringsdeskundige doet hij tegenwoordig alles op gevoel, en het werkt. Meer energie, minder stress.

Martijn Mensink is zelf zijn grootste experiment. Blowend op de bank versleet hij zijn dagen. Om wat energie te krijgen verruilde hij zijn biertje voor een Red Bull. Zolang hij zijn gevoel maar verdoofde, dan was het goed. Hij werd in een veilige omgeving opgevoed door lieve ouders. Maar hij kreeg geen zelfvertrouwen mee vanuit huis. De blauwdruk van zijn moeder nam hij over. ‘Ik heb hard gewerkt aan mezelf. Het omslagpunt kwam in augustus 2012, toen Epke Zonderland goud won op de Olympische Spelen. Op dat moment was ik klaar met mezelf en pakte de telefoon voor een cursus NLP. Tijdens die zevendaagse opleiding kreeg ik het inzicht dat ik vergeten was te voelen. Dat was de eyeopener. Ik liep weg van mijn gevoel door het te verdoven met drank en blowen. Toen ik stopte met die zooi ontdekte ik het sporten. De endorfinen die vrijkomen tijdens het hardlopen zijn fijn. Ja, ik ben verslavingsgevoelig. Dus ook met lopen wilde ik steeds meer en verder. Ik liep 50 kilometer per week en fietste 200 kilometer. Als ik op zondagavond op 43 zat, moest ik nog even zeven kilometer lopen van mezelf. Door de mindfulness kom ik in balans. Nu heb ik rust, ook als ik die afstanden niet heb gehaald. Dat zette me aan het nadenken, hoe ik dit aan anderen kon meegeven.’

‘In mei 2014 zijn mijn vrouw en ik begonnen met de eerste cursus. Mindful lopen gaat over ademhalen. Als je ademhaling rustig en juist is, kom je zelf ook tot rust. Ik heb het ervaren doordat ik het spannend vond om voor groepen te staan. Maar als je durft te voelen en je ademhaling is rustig, dan is de situatie niet spannend meer. Ik testte het natuurlijk eerst zelf door de weg er naartoe rustig te ademen. En toen stond ik voor 25 man, ik was ontspannen en ademde rustig. Daar werd ik rustig van. Uiteraard krijg je ook negatieve reacties. Mensen vinden dat je onzin kletst, maar dit is mijn waarheid. Het helpt mij. Ik vond het in eerste instantie ook geitenwollensokken, omdat ik niet begreep hoe mindfulness werkte. Het gaat over bewustwording. Het vak hardlopen leer je door veel te gaan hardlopen. Door te doen, blessures te krijgen. Bewustwording gaat over het doen. Mensen vertellen het door, zo krijg je een gezondere wereld.’

‘De meeste mensen zitten in hun hoofd met 50.000 gedachten. Dan vergeet je te voelen. Tijdens de cursus doen we verschillende oefeningen om weer te leren voelen. De opdracht van week één is bijvoorbeeld 300 meter lopen en de laatste 100 meter versnellen. Daarna leg je beide handen op je hart en voel je hoe hard je hart slaat. Zo ga je van je hoofd naar je lijf en kom je erachter of je een buik of borst ademhaler bent. Zo maak je een start van beter worden in voelen. Het gaat erom dat je goed wordt in voelen. Wij geven pure wandel- en runningtherapie, maar we noemen het mindfulrun is fun. Mindful Run is een concept waarin je vijf weken lang technieken en tools meekrijgt, die je kunt inzetten tijdens je run en je dagelijkse leven. Ademhaling en stilstaan tijdens het rennen, en niet op de plaats blijven bewegen bij een stoplicht. Waarom zou je dat doen? Durf stil te staan. Iemand die niet zonder oortjes kan lopen, leren we genieten van hardlopen zonder muziek. Hardlopen zonder doel. Daar gaat het om.’

‘De neusademhaling is de rem op je bestaan’

En dan de ademhaling zelf. Want daar gaat het uiteindelijk om bij mindful lopen. Mensink pleit voor de neusademhaling. ‘Ik leer mensen terug te gaan naar de basis. We zijn geboren als neusademhalers. Langzaam zijn we dat verleerd, zonder er aandacht aan te geven. Hoe kan het zijn dat je niet meer kunt rennen met neusademhaling? Neem een jachtluipaard, dat ademt in en uit door de neus. Alle zoogdieren ademen overigens standaard neus in en uit. De neusademhaling is de rem op je bestaan. Je neusademhaling is je gps. Die moet je volgen. Dat kunnen we niet, omdat we dertig jaar iets anders hebben gedaan. Dat lukt niet in een keer. Je traint ook je aandachtsspier, omdat je regelmatig teruggaat naar je ademhaling. Meditatie geeft je rust in het brein. Als je 5 kilometer gaat rennen met neusademhaling, dan ben je een half uurtje aan het mediteren. Je kunt het ook in een kamer doen, maar dat is zo statisch. Mensen vinden het leuk om buiten te zijn. Hardlopen is eigenlijk bijzaak, want het gaat niet puur om hardlopen, maar om rust in je leven. Met de tools en technieken die je in de 5-weekse cursus krijgt aangereikt, kun je de stress in het dagelijks leven makkelijker hanteren.’ En deze visie slaat aan, want vanaf dag één zijn de cursussen een groot succes. ‘Mensen reden uit Amsterdam, België en Rotterdam op maandagavond om half acht naar Arnhem. Na veel vraag zijn we in 2016 een instructeursopleiding gestart. De afgelopen maanden hebben we vanwege het coronavirus de cursussen via Zoom gegeven. Persoonlijk contact is mooi, maar je kunt wel echt een groep vormen, ondanks dat het online is.’

‘Ons succes is ook dat niets verplicht is en alles mag. Probeer maar eens een keer per week 100% neusademhaling te doen. De cursisten ervaren al vrij snel de positieve effecten van neusademhaling. En dat is het verkrijgen van meer energie. Als je ademhaling gedurende 24 uur efficiënter is, gaat je energieniveau omhoog en kun je meer aan. De stress wordt vrij snel minder en je bent meer aanwezig in het moment zelf. Je ademhaling brengt je terug naar het nu.’

‘Maar, ons ego maakt het lastig. Want we moeten hard. We moeten het aantal kilometers halen. Van wie? Ik ben gewoon Martijn Mensink en wil niet pr na pr lopen. Ik wil terug naar de basis. Als het niet lukt om een marathon onder de drie uur te lopen, dan is het ook goed. Een goede conditie is iets anders dan een goede ademhaling. Ik loop echt voor mijn gezondheid. Mijn dochter van zes is lichamelijk en geestelijk gehandicapt. Ze heeft veel zorg nodig. Dat uit zich in stress, omdat de toekomst onzeker is. Ze ligt ’s nachts aan het zuurstof. Als ik in het weekend een uurtje kan lopen of fietsen, is mijn weekend al geslaagd. Datzelfde geldt voor mijn vrouw.’

Veel mensen lopen juist hard om hun gedachten te ordenen. Is dat mindful of niet? Mensink: ‘Als je bezig bent met ordenen, kijk je niet om je heen. Wij leren je meer om je heen te kijken en te letten op je ademhaling. Dan komt ordenen vanzelf, op een later tijdstip. Ik liep in het begin als een kip zonder kop, had nooit een ijsvogel gezien bijvoorbeeld, maar nu ik mindful ren, zie ik ineens ijsvogels, huizen die nooit eerder zijn het opvallen. Ik kijk om me heen. Wie het langzaam lopen niet verstaat, moet niet gaan lopen, zegt Aart Stigter. Ik sta daar volledig achter. Als je langzaam loopt, kun je ook gemakkelijk de neusademhaling toepassen. Mensen hebben nu vanwege het coronavirus geen doel. Och, het is zo lekker om geen doel te hebben. Dat klinkt heel doelloos, maar juist daarom geeft het zoveel rust.’


Mindfulle technieken voor thuis

‘Achteruitlopen. We maken altijd dezelfde beweging. Achteruitrennen is voor veel mensen nieuw, je traint een andere spiergroep. Touwtjespringen. Dat is een perfecte manier om je reactiviteit te trainen. Vroeger kon iedereen touwtjespringen als kind. Mensen kunnen het niet meer. Waar is het kind? Hoe kan zijn dat het speelse weg is. Ga gewoon lekker buiten spelen, blindlopen en achteruitlopen, zo krijg je een stukje bewustwording. Blindlopen moet je natuurlijk wel z’n tweeën doen. Dan is het gelijk een goede oefening om de controle los te laten. Op blote voeten lopen is ook een leuke oefening. Zodat je weer écht contact maakt met de grond. Vooral nu in de zomer is blote voeten altijd een goed idee.’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?