‘Mooiste marathon van België’ door Nationaal Park Hoge Kempen

Een marathon lopen in een Nationaal Park? Onze zuiderburen organiseren in het voorjaar een bijzonder evenement. Op zaterdag 4 en zondag 5 maart 2023 vindt De Keytrade Bank Nationaal Park Marathon Maasmechelen plaats. Tijdens dit avontuur zie je de mooiste plekken van het enige Nationaal Park dat België heeft, Nationaal Park Hoge Kempen. 

Na twee geslaagde edities van de Nationaal Park Run & Walk wordt het evenement in 2023 omgedoopt tot de Nationaal Park Marathon Maasmechelen. Het evenement heeft verschillende afstanden. Er staan routes van 8, 15 en 22 kilometer op het programma. Die worden in een nieuw jasje gestoken. Maar voor de diehards is er goed nieuws, want in 2023 wordt voor het eerst een volledige natuurmarathon georganiseerd.

De introductie van een volledige natuurmarathon, die de deelnemers van start tot finish door het Nationaal Park Hoge Kempen voert, is helemaal nieuw. “Het wordt de mooiste marathon van België”, vertelt Greg Broekmans van Golazo Sports trots.

Met ruim 12.000 hectare aan natuurpracht, zijn diversiteit en ongerepte schoonheid zal het enige nationale park van België geen moment vervelen. “Deze wedstrijd loop je liever wat langzamer om volop te genieten van de omgeving. Dit is een echte belevingsmarathon”, zegt Dirk Dexters, een van de lokale marathonlopers die het parcours mee uittekende.

Van Scandinavië tot Afrika

Deelnemers aan de Keytrade Bank Nationaal Park Marathon krijgen een gevarieerd parcours voorgeschoteld, zowel qua ondergrond als omgeving. Het parcours is voor 85 procent onverhard. Tussen start en finish lopen deelnemers door loofbossen, heide en langs meren en zullen ze getrakteerd worden op unieke en prachtige uitzichten.

De Nationaal Park Marathon is ook een kleine wereldreis. Tijdens de passage door Terhills zullen de lopers zich in Scandinavië wanen, de Mechelse Heide heeft dan weer veel weg van een stukje Afrika in België en de Vallei van de Kikbeekbron zou dan zo weer een postkaart uit Canada kunnen zijn. Andere hoogtepunten op het parcours: de Vallei van de Ziepbeek en het Mechelse bos.

Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen: “We overdrijven niet als we beweren dat we de mooiste marathon van België aanbieden. Onze parcoursbouwer Dirk Dexters zal wel wat keuzestress hebben ervaren bij het selecteren van de prachtige stukjes natuur die de route passeert”, aldus de burgemeester. “Maar die stress kan hij nergens beter weer kwijt dan in onze bossen”, vult schepen van Sport Corrie Bemelmans aan.

Online inschrijven kan via www.nationaalparkmarathon.be.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?