Multi-inzetbaar: dit vonden onze testers van de New Balance Fresh Foam X 1080v12

Volgens New Balance is de Fresh Foam X 1080v12 de beste schoen die ze ooit gemaakt hebben: van beginner tot marathonloper, iedereen kan er optimaal mee presteren. Een straf statement, dat we met veel plezier grondig checken.
De mening van onze redactrice:

De New Balance Fresh Foam X 1080v12 is een neutrale loopschoen die bij elk type training en elke afstand zijn mannetje weet te staan. Dankzij het zachte maar stevige Fresh Foam X in de tussenzool scoort deze dynamische duizendpoot hoog op responsiviteit en multi-inzetbaarheid. Aan comfort absoluut geen gebrek: het stretchy Hypoknit-bovenwerk volgt elke minuscule beweging perfect en de gewatteerde hielkap zet de achterkant van de voet veilig vast.

De brede basis van de New Balance Fresh Foam X 1080v12 bevordert de stabiliteit van je landing en afzet. De schoen is in diverse breedtematen te bestellen, waardoor je een uitgebreide keuze hebt om de juiste pasvorm te vinden. Bij de teenruimte is er veel plek, wat comfort biedt voor zij met een bredere voorvoet en makkelijk te verhelpen is met de juiste vetertechniek als je deze ruimte niet nodig hebt.

Het favoriete tempo van de New Balance Fresh Foam X 1080v12 is cruise control, die snelheid waarbij je vergeet dat je aan het trainen bent. Overall was het bijzonder aangenaam lopen met de 1080v12 aan m’n voeten.

Bij intervaltrainingen komt de New Balance Fresh Foam X 1080v12 voor mij persoonlijk het best tot zijn recht. Wisselende tempo’s verteert hij vlot. En niet te vergeten: ook de wandelmomenten zijn heerlijk comfortabel. Om die reden is de 1080v12 het ideale model voor Start 2 Runners die nog niet meteen in verschillende paren voor verschillende trainingen willen investeren en toch consequent hun loopvolume willen opkrikken. Maar vergis je niet: ook ervaren kilometervreters zullen de veelzijdigheid van deze 12e editie van de 1080 weten te waarderen. Welk type training of wedstrijd je ook wil tackelen, dit paar brengt het voor mekaar.

Wat vonden onze lezers?

De New Balance Fresh Foam X 1080v12 lieten we ook testen door van twee RunningBE-lezers om jullie een completer beeld te geven van de nieuwe schoen. Hier lees je hun bevindingen. 

Valeria Pantana: liep 55-60 kilometer met de schoenen. Ze deed wekelijks twee kortere loopjes (5 à 6 km) en een langere duurloop (10 à 15 km).

Ezra van Laar: liep ruim 60 kilometer met de schoenen. Hij werkte er zowel rustige herstelloopjes als langere duurtrainingen en korte intervalsessies mee af.

Hoe voelt de schoen aan? Geeft hij voldoende steun?

Valeria: “De schoenen vond ik heel comfortabel en licht aanvoelen. Mijn voeten zaten stevig in de schoen, wat me vertrouwen gaf als ik het tempo opvoerde bij baan- en intervaltrainingen. Ik hou van de wijde teenbox. Genoeg teenruimte is voor mij erg belangrijk als ik nieuwe schoenen aanschaf.”

Ezra: “De 1080v12 had een goede pasvorm en zat erg prettig om m’n voet, alsof je een sok aantrekt. Ik had voldoende ruimte, zonder een te ruim of los gevoel te hebben. De schoen voelde voldoende stevig aan en lijkt zelfs iets steviger te zijn dan de Fresh Foam X 1080v10, waarmee ik eerder heel wat kilometers mee heb afgelegd.”

Hoe zit het met de demping en responsiviteit van de schoen?

Ezra: “Het is een heerlijke schoen, die erg comfortabel loopt. De eerste trainingen voelde de schoen wat hard aan, maar na het inlopen gaf hij zeker voldoende demping. Mijn vijfde loopsessie met de schoen – een eerste langere duurloop – ging erg vlot. Ik was ondertussen gewend aan de schoen en de schoenen leken ondertussen ook voldoende te zijn ingelopen.”

Valeria: “De foam van de 1080v12 voelt zacht aan en ik krijg toch voldoende energie terug van de schoen. Vooral bij mijn langere duurlopen vond ik dit zeker een pluspunt.”

Waar kwam voor jou de schoen het beste tot zijn recht?

Ezra: “Zowel bij lange duurlopen als bij korte intervaltrainingen. Dat is dankzij de pasvorm, geloof ik. De schoenen voelen licht aan en zitten perfect om de voet. Bij intervaltrainingen doet de schoen wat ik van ‘m verlang en dwingt hij me om goed door te lopen. Het materiaal voelt ook iets beter aan dan bijvoorbeeld de Fresh Foam X 880 die iets steviger lijkt. Ook bij een loopscholing, waarbij er veel korte oefeningen moesten worden gedaan, konden de schoenen hun mannetje staan. De pasvorm speelde hier opnieuw een belangrijke rol voor mij, aangezien dit model beter aansluit op mijn voet dan de iets ruimere 880v12.”

Valeria: “Ik draag ‘m vooral graag tijdens mijn kortere trainingen, zowel snelle als langzame.”

Wat vind je van de gebruikte materialen en – niet te vergeten – de looks?

Valeria: “Het bovenwerk is erg mooi. De materialen zijn zacht en elastisch en de looks me zeker konden bekoren.”

Ezra: “Ik ben zeer tevreden over de materialen. De hak is aangepast tegenover de vorige edities en de demping is anders, steviger, … . Het hielp me om m’n loophouding beter te behouden bij langere trainingen.”

Onze conclusie? Met de New Balance Fresh Foam X 1080v12 zit – of liever: loop – je altijd goed. Lang, kort, traag of snel, deze neutrale alledaagse allrounder is van àlle markten thuis.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?